Folát versus Kyselina listová

V spoločnosti Proceive je pre nás veľmi dôležité, aby naše produkty vždy odrážali najnovší dostupný vedecký výskum. Za posledných niekoľko rokov sa vedecké dôkazy o prirodzenej forme kyseliny listovej, L-metylfolátu, značne rozrástli. Pozeráme sa na rozdiel medzi kyselinou listovou a folátom a prečo na tom záleží.

O KYSELINE LISTOVEJ

Nie je žiadnym prekvapením, že kyselina listová je veľmi dôležitá pre počatie a tehotenstvo.

Tento vitamín B je základnou živinou, ktorá podporuje vývoj neurálnej trubice v tehotenstve. Keďže sa to stáva veľmi skoro v tehotenstve, je to dôležitá živina, ktorú treba hľadať v doplnku na počatie. Ženám, ktoré plánujú otehotnieť, sa odporúča užívať doplnok kyseliny listovej denne pred počatím a počas prvých troch mesiacov tehotenstva popri zdravej vyváženej strave.

NAJNOVŠÍ VÝSKUM

Vedeli ste však, že vaše telo nemôže používať kyselinu listovú tak, ako je?

Bez toho, aby ste Vás príliš zaťažovali vedou, musí prejsť procesom premeny na formu nazývanú metyltetrahydrofolát (MTHF), aby ste ho mohli použiť. Nedávny výskum však ukázal, že významná časť populácie má genetický variant, čo znamená, že nedokáže metabolizovať kyselinu listovú na folát, ktorý telo potrebuje. Ako vysvetľuje Gaye Godkin, poradca na výživu: „Premena kyseliny listovej na dostupný folát v tele môže byť zložitá, existuje množstvo enzymatických krokov, ktoré je potrebné vykonať, aby sa to dosiahlo. Enzým potrebný na to, aby bol folát biologicky dostupný pre telo, sa nazýva metyléntetrahydrofolát reduktáza alebo skrátene MTHFR. Teraz je lepšie pochopené, že u niektorých ľudí tieto enzýmy nefungujú správne, čo znamená, že kyselina listová sa v tele nemusí správne metabolizovať.“ V skutočnosti výskum naznačuje, že mutácia génu MTHFR môže postihnúť viac ako 40 % žien na celom svete. Ako poznamenáva Gaye, tento genetický variant môže viesť k neschopnosti správne premeniť kyselinu listovú na folát. Preto doplnenie biologicky dostupnej formy folátu, L-metylfolátu, môže zvýšiť absorpciu folátu, a to aj u tých, ktorí majú túto mutáciu.

ROZDIEL PRÍSTUPU

Väčšina doplnkov na počatie obsahuje kyselinu listovú, ktorá sa musí premeniť na folát.

V Proceive vždy zahŕňame len tie najkvalitnejšie zložky, ktoré sú podložené relevantnými klinickými dôkazmi. V reakcii na najnovší výskum vám s potešením oznamujeme, že sme kyselinu listovú vo všetkých produktoch Proceive zmenili na biologicky dostupnejšiu formu folátu, L-metylfolátu. Všetky produkty Proceive, dámske aj pánske, teraz obsahujú 400 ug L-metylfolátu.