Spánok a plodnosť

Spánok je jedným z faktorov životného štýlu, ktorý môže priamo ovplyvniť vaše šance na počatie, je samozrejmé, že by ste sa mali snažiť zabezpečiť dostatok spánku každú noc. Ak sa skombinujete so zdravou stravou a životným štýlom, ako aj so správnymi doplnkami výživy, dostatok spánku môže skutočne ovplyvniť plodnosť. Chápeme, že snaha o otehotnenie môže u niektorých ľudí spôsobiť pocit úzkosti, čo môže ovplyvniť kvalitu a množstvo spánku. Môže sa to stať začarovaným kruhom, v ktorom sa obávate, že sa pokúsite otehotnieť, čo môže spôsobiť bezsenné noci, a potom si budete robiť starosti s následkami nedostatku spánku. U mužov aj žien môže pravidelné prerušovanie spánku spôsobiť problémy s počatím znížením sekrécie reprodukčných hormónov.

AKO SPÁNOK OVPLYVŇUJE PLODNOSŤ?

Emocionálne zdravie a nálada najzjavnejší vplyv spánku na plodnosť súvisí s vaším emocionálnym zdravím (Všetci poznáme niekoho, kto je ráno nevrlý!) Nedostatok spánku môže spôsobiť, že sa budete cítiť podráždene a emocionálne, čo môže ovplyvniť váš vzťah s partnerom a znížiť váš sex.

Fyzické zdravie Výskum ukázal, že nepretržitý nekvalitný spánok ovplyvňuje nielen vaše emocionálne zdravie a náladu, ale môže tiež ovplyvniť vašu fyzickú pohodu, takže budete náchylnejší na obezitu, srdcové choroby a vysoký krvný tlak. Tomuto všetkému sa dá ľahko vyhnúť správnym množstvom kvalitného spánku. Produkcia hormónov počas spánku ovplyvňuje vašu produkciu hormónov, čo je nepopierateľne dôležité, keď sa snažíte o dieťa. Muži aj ženy by si mali uvedomiť, že rovnaká časť ich mozgu, ktorá reguluje hormóny spánku a bdenia, ako je melatonín a kortizol, reguluje aj vaše reprodukčné hormóny. Keď nemáte dostatok spánku, vaše telo nebude produkovať správne množstvo hormónov. Tiež sa predpokladá, že váš vzorec spánku a bdenia môže ovplyvniť reprodukčné hormóny, ktoré spúšťajú ovuláciu u žien a proces dozrievania spermií u mužov. Ak je to tak, nedostatok spánku môže ovplyvniť pravidelnosť menštruačného cyklu u žien, čo môže sťažiť používanie kalkulačky ovulácie a využitie vašich najplodnejších dní. U mužov môže zabrániť tomu, aby ich spermie boli také silné a schopné oplodniť vajíčka.

 KOĽKO BY STE MALI SPAŤ?

Požiadavky na spánok sa budú líšiť od človeka k človeku, ale vo všeobecnosti sa odporúča, aby zdravý dospelý mal sedem až deväť hodín denne.

Dobrá správa pre každého, kto sa každý večer teší na to, ako ich hlava udrie do vankúša!

AKO MÔŽETE VIAC SPAŤ?

Aj keď sa pre niektorých ľudí môže zdať, že správne množstvo spánku je nemožná úloha, našťastie existuje veľa rôznych spôsobov, ako si môžete pomôcť získať viac spánku.

Ak vás trápi nedostatok spánku, oplatí sa pozrieť si tipy, ktoré vám pomôžu so spánkom.