Ako zastaviť dlhotrvajúcu menštruáciu? 5 tipov aj s receptami

Ženy stratia každý mesiac v priemere 2 polievkové lyžice krvi. Toto množstvo sa môže z mesiaca na mesiac prirodzene líšiť. Máte pocit, že vaše straty krvi sú oveľa väčšie alebo vás trápi dlhotrvajúca menštruácia? Urobte si jasno v tom, čo je a nie je normálne a spoznajte 5 tipov, ako možno silné a dlhé menštruácie zoslabiť.

 

Obsah

 

Aká strata krvi je pri menštruácii normálna

Aj keď to ženy často vnímajú inak, celková strata krvi počas menštruácie nie je veľká a v priemere predstavuje len 30 ml. No čokoľvek od ľahkého špinenia až po stratu 80 ml krvi sa považuje za normálne. Niekedy má menštruácia abnormálny priebeh a býva príliš silná alebo trvá pridlho.  

 

Čo znamená silná alebo dlhotrvajúca menštruácia 

Silná alebo dlhotrvajúca menštruácia je pomerne bežná a podľa štatistík postihuje až štvrtinu ženskej populácie. Lekársky termín pre príliš dlhé alebo silné menštruácie je menorágia. Tu je krátke vysvetlenie, ako tieto stavy spoznať:

  • čo je silná menštruácia - ak potrebujete vymieňať tampóny alebo hygienické vložky viac ako každých pár hodín, môže to naznačovať, že straty krvi sú väčšie ako 80 ml.
  • čo je dlhotrvajúca menštruácia - ak menštruačné krvácanie trvá dlhšie ako 7 dní, možno hovoriť o predĺženom menštruačnom krvácaní. Pozornosť by ste rozhodne mali zbystriť, ak je vaša menštruácia dlhšia ako 10 dní.

 

Príčiny dlhotrvajúcej menštruácie 

Neliečené silné alebo dlhotrvajúce menštruácie nielenže zabraňujú žene žiť život naplno, ale môžu viesť k ďalším zdravotným problémom. 

Veľké straty krvi so sebou prinášajú predovšetkým riziko anémie (chudokrvnosti), kedy telo nemá dostatok zdravých červených krviniek na prenos kyslíka z pľúc do tkanív celého tela. To môže spôsobovať únavu alebo slabosť

Príliš silná a príliš dlhá menštruácia sa bežne vyskytujú spoločne, pretože majú často rovnakú základnú príčinu. Ak k týmto stavom dochádza častejšie, môže to naznačovať zdravotný problém a je nevyhnutné pátrať po príčine. 

  

lekár drží model maternice a ukazuje nádorové bujnenie 

Myómy na maternici

Myómy, nazývané tiež fibroidy, sú nezhubné nádory z buniek svalového tkaniva. Najčastejšie sa vyskytujú v maternici, najmä u žien vo veku 30 až 50 rokov. 

Podľa ich umiestnenia nemusia spôsobovať žiadne problémy, alebo sa prejavujú bolesťou panvy či práve v podobe silnej a dlhotrvajúcej menštruácie. Terapia myómov na maternici môže zahŕňať viacero prístupov od ich sledovania až po nutnosť odstránenia.

 

Polypy na maternici 

Polypy sú nezhubné výrastky na sliznici, často na sliznici maternice (endometriu). Môžu mať rôznu veľkosť aj tvar. V niektorých prípadoch sú polypy na maternici úplne asymptomatické a žena o nich netuší, pretože nespôsobujú žiadne problémy. 

Najčastejším príznakom maternicových polypov je však abnormálne krvácanie - nepravidelná menštruácia, silný alebo nezvyčajne dlhý menzes, špinenie medzi menštruáciami alebo vaginálne krvácanie po menopauze. Polypy je niekedy potrebné odstrániť chirurgicky.

 

Hormonálna nerovnováha

Optimálny priebeh menštruačného cyklu je podmienený správnym vyladením hladín pohlavných hormónov, najmä estrogénu a progesterónu. Keď hormóny nie sú z akýchkoľvek príčin v rovnováhe, môže to viesť k silnej a dlhotrvajúcej menštruácii či krvácaniu medzi menštruáciami. Hormonálnu nerovnováhu môže vyvolávať množstvo faktorov a stavov, napríklad:

  • obezita 
  • inzulínová rezistencia
  • poruchy funkcie štítnej žľazy
  • syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

 

Dlhá menštruácia v prechode

Máte viac ako 40 rokov a zaznamenali ste zmeny v menštruačnom cykle? Zosilnená alebo dlhá menštruácia sa často vyskytuje v prechode (klimaktériu), pre ktoré je typické kolísanie hladín hormónov v dôsledku vyhasínania aktivity vaječníkov. 

Zosilnenie menštruačného krvácania býva často jedným z prvých symptómov prechodu. Prirodzená menopauza (posledné menštruačné krvácanie) síce nastáva spravidla v období medzi 45 až 55 rokom života, no fáza prechodu trvá niekoľko rokov predtým a často ju sprevádzajú zmeny v menštruačnom cykle.

 

Vnútromaternicové teliesko 

Silné menštruačné krvácanie je dobre známym vedľajším účinkom používania vnútromaternicového telieska (IUD, z angli. IntraUterinne Device). U niektorých žien je potrebná zmena IUD alebo sa hľadajú ďalšie možnosti liečby na zmiernenie intenzity menštruačného krvácania. Každé telo však reaguje na antikoncepčné prostriedky odlišne. 

 

Užívanie liekov

Ďalšou významnou príčinou silnej alebo dlhotrvajúcej menštruácie sú lieky, ktoré nejakým mechanizmom zasahujú do procesu zrážania krvi. Príkladmi sú: 

  • warfarin, aspirin, clopidogrel a iné antikoagulanciá
  • tamoxifen
  • niektoré antidepresíva a antipsychotiká
  • kortikosteroidy

 

Ďalšie príčiny abnormálneho krvácania

  • komplikácie v tehotenstve
  • rakovina krčka alebo maternice
  • poruchy zrážanlivosti krvi

  

Tipy ako zmierniť dlhotrvajúcu menštruáciu

Liečba nadmerného krvácania počas menštruácie závisí od rôznych faktorov, ako je závažnosť symptómov, zdravotný stav, vek a osobné preferencie pacientky. 

Konvenčné prístupy v terapii zahŕňajú užívanie liekov, hormonálnej antikoncepcie a chirurgické zákroky. Okrem týchto prístupov existujú aj doplnkové a alternatívne metódy liečby, ako je užívanie bylinných prípravkov a úpravy životného štýlu. 

Prvým krokom pri riešení silnej menštruácie je identifikácia možných príčin, s čím vám pomôže váš lekár. Následne sa môžete rozhodnúť o vhodnej liečbe. Tu je niekoľko tipov a receptov, ako zmierniť symptómy a zastaviť nadmerné krvácanie počas menštruácie:

 

Zníženie stresu

Stres je dobre známym faktorom, ktorý dokáže negatívnym spôsobom ovplyvniť priebeh menštruačného cyklu. Jeho dôsledky sú rozmanité - môže spôsobiť silné menštruačné krvácanie, zhoršiť predmenštruačný syndróm, zvýšiť bolestivosť menštruácie, posunúť termín menštruácie či dokonca menštruačný cyklus zastaviť.

Pre zmiernenie vplyvu stresu na menštruáciu sú vhodné techniky relaxácie, ako je meditácia, hlboké dýchanie, každodenné prechádzky v prírodnom prostredí alebo aromaterapia. Tieto techniky však, pochopiteľne, fungujú z dlhodobého hľadiska a je nevyhnutné chápať ich ako súčasť zmeny životného štýlu na ceste k harmonizácii menštruačného cyklu, a nie ako okamžité riešenia na zastavenie menštruácie.

 potraviny s obsahom železa 

Úprava stravy a zvýšený príjem určitých živín

Neexistujú žiadne potraviny, ktoré by mohli zastaviť silnú menštruáciu. Ak však každý mesiac strácate počas menštruácie značné množstvo krvi, hrozí riziko anémie z nedostatku železa.

Konzumujte preto dostatočné množstvo potravín, bohatých na železo. Zvýšte tiež príjem vitamínu C, ktorý vstrebávanie železa podporuje. Dôležitú úlohu v menštruačnom cykle zohrávajú aj omega-3 mastné kyseliny. Zahrňte do svojej stravy potraviny bohaté na tieto živiny alebo ich dopĺňajte formou výživových doplnkov.

  • potraviny bohaté na železo - pečeň, červené mäso, fazuľa, cícer, orechy, sušené ovocie(napríklad sušené marhule), obohatené raňajkové cereálie, sójová múka;
  • potraviny bohaté na vitamín C - citrusové ovocie, pomarančový džús, paprika, jahody, čierne ríbezle, brokolica, ružičkový kel;
  • zdroje omega-3 mastných kyselín - ryby a iné morské plody (najmä tučné ryby zo studenej vody, ako je losos, makrela, tuniak, sleď a sardinky), orechy a semená (napr. ľanové semienka, chia semienka a vlašské orechy);

 

Hydratácia organizmu

O význame pitného režimu počul už hádam každý, no jeho dodržiavanie je v období menštruácie zvlášť dôležité. Krvácanie je spojené so stratami vody a elektrolytov, najmä ak sa jedná o silnú a dlhotrvajúcu menštruáciu. 

Nedostatočný príjem tekutín môže mať za následok dehydratáciu organizmu, čo vedie nielen k únave a závratom, ale zhoršuje aj nepríjemné menštruačné symptómy, ako sú bolestivé kŕče. 

Okrem pitia dostatočného množstva vody sú výborným doplnkom aj bylinkové čaje, najmä tie s bylinkami pre podporu zdravého priebehu menštruačného cyklu (pozri nižšie). 

 

Bylinky na zastavenie menštruačného krvácania

Vitex jahňací, kvet zblízka

Vitex jahňací 

Vitex jahňací, latinsky Vitex agnus castus, je v Európe pravdepodobne najznámejšia a najdôležitejšia bylinka na harmonizáciu menštruačného cyklu. Používa sa v celom rozsahu menštruačných porúch - na podporu pravidelnej a bezproblémovej menštruácie, zoslabenie silnej a dlhotrvajúcej menštruácie, pri predmenštruačnom syndróme aj na zmiernenie príznakov menopauzy. 

  

Ako na to: vitex jahňací je na trhu dostupný v podobe kapsúl, ako čaj alebo v podobe kvapiek. Uskutočnené štúdie dokazujú, že vitex dokáže zoslabiť a skrátiť dlhotrvajúcu menštruáciu, výsledky však neočakávajte okamžite. Nie je to rýchlo pôsobiaca bylina a dosiahnutie výsledkov môže vyžadovať niekoľko mesiacov užívania.

 

šálka so zázvorovým čajom 

Zázvor

Zázvor má protizápalové účinky a ovplyvňuje tvorbu prostaglandínov, hormónom podobných látok s rozmanitými úlohami v prirodzenej fyziológii ľudského tela. Prostaglandíny sú počas menštruácie zodpovedné za kontrakcie maternice a ich zmenené pomery môžu mať za následok silnú menštruáciu. Hoci sú vedecké dôkazy o účinnosti zázvoru v súvislosti so zoslabením menštruácie obmedzené, jeho vplyv na tvorbu prostaglandínov by mohol vysvetľovať tradičné využitie zázvoru na tento účel. 

Ako na to: pripravte si čaj z čerstvého alebo mletého zázvoru. Na to stačí zázvor nakrájať na plátky alebo nastrúhať, dať do hrnčeka a zaliať horúcou vodou. Po vylúhovaní pridajte prípadne med alebo citrónovú šťavu pre zlepšenie chuti. Tento čaj môžete piť niekoľkokrát denne, najlepšie ešte pred začiatkom menštruácie.

 

 kapsička pastierska

Adstringentné a tonizujúce bylinky na zastavenie menštruačného krvácania

Mnohé rastliny obsahujú látky s adstringentným (sťahujúcim) účinkom, ktoré majú schopnosť sťahovať tkanivá a zužovať cievy. To sa v praxi využíva na zmiernenie rôznych druhov krvácania, vrátane menštruačného. Iné zase v zmysle tradičnej bylinnej medíny zlepšujú tonus (napätie) maternice, čo pomáha normalizovať a regulovať menštruačné krvácanie. 

Medzi tradičné ženské bylinky, ktoré by mohli pomôcť zoslabiť či zastaviť menštruáciu patria napríklad:

  • kapsička pastierska (Capsella bursa-pastoris)
  • rebríček obyčajný (Achillea millefolium)
  • angelika čínska (Angelica sinensis, bežne známa ako dong quai, ženský ženšen)
  • trojlist (Trillium, angl. Beth Root)
  • pivonka lekárska (Paeonia lactiflora
  • ženšen nepravý (Panax notoginseng)
  • praslička roľná (Equisetum arvense)

 

Ako na to: bylinkový čaj si pripravte ako je obvyklé podľa pokynov na obale. Pitie bylinkového čaju môžete opakovať niekoľkokrát denne, najlepšie počas menštruácie alebo pred jej začiatkom. Pamätajte na to, že prebytok niektorých bylín môže mať nežiaduce účinky, môžu interagovať s užívanými liekmi a najmä môžu byť nevhodné v tehotenstve. Pred ich užívaní sa preto uistite, že nie ste tehotnáViac o prírodných látkach, používaných v harmonizácii menštruačného cyklu nájdete aj v článku Ako oddialiť menštruáciu: 11 prirodzených spôsobov.

 

Lieky na silnú menštruáciu

Okrem zmien v stravovaní a domácej liečby v podobe čajov či výživových doplnkov môžete vyskúšať aj voľnopredajné lieky alebo lieky na predpis na silné menštruačné krvácanie. 

 

Pomôžu aj lieky proti bolesti, no nie všetky

Voľnopredajné nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), akými sú napríklad ibuprofen  a diklofenak, pomáhajú nielen znížiť menštruačné bolesti, ale aj zoslabiť menštruačné krvácanie. Pri silnej menštruácii však neužívajte prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej (napr. aspirin), pretože tá má protizrážavý účinok a môže straty krvi naopak zvýšiť.

 

Lieky na predpis 

Menštruačný cyklus je riadený hormonálne, a preto na zmiernenie silného či dlhotrvajúceho menštruačného krvácania možno využiť aj lieky na hormonálnej báze, ktoré vám predpíše váš lekár. 

  • progesterónové tablety - hormón progesterón potláča rast sliznice maternice pred menštruáciou, čo znižuje krvácanie počas menštruácie.
  • antikoncepčné tabletky - hormonálna antikoncepcia poskytuje nielen ochranu pred počatím, ale pomáha aj regulovať menštruačný cyklus. Ženy, ktorých cieľom je zvládanie silnej menštruácie, sa často rozhodnú pre tzv. minitabletku (minipilulku). Minipilulka je druh hormonálnej  antikoncepcie, obsahujúca nízke dávky gestagénov. 

  

  

Použité zdroje

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/
https://www.nhs.uk/conditions/periods/fertility-in-the-menstrual-cycle/
https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763330/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077876/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279293/
Obrázky: Shutterstock