Príliš fit môže ovplyvniť plodnosť

Odborník na výživu Gay Godkin skúma súvislosť medzi intenzitou cvičenia a plodnosťou a kde je rovnováha.

Cvičenie je jedným z najdôležitejších pozitívnych spôsobov správania, ktorým sa môžeme venovať, aby sme si udržali zdravý život.

Udržiava zdravú myseľ a telo a zlepšuje celkovú kondíciu. Pri pokuse o otehotnenie je veľmi dôležité udržiavať si zdravú telesnú hmotnosť. Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu je podváha jedným z príčinných faktorov neplodnosti. Podváha býva pre ženy problematickejšia ako pre mužov. Pričom nadváha spôsobuje problémy obom pohlaviam. Kľúčom je udržať si zdravú váhu pred počatím. U žien cvičenie zlepšuje prietok krvi do maternice a vaječníkov a celkovo zlepšuje náladu. Problémy však môžu nastať, keď sa to dostane do extrému.

EXTRÉMNE CVIČENIE

Keď sú kĺby a svaly vystavené neustálemu búšeniu, predstavuje to pre telo fyzický stres, s ktorým sa telo musí vysporiadať.

Všetka energia, ktorú by telo venovalo otehotneniu, sa presmeruje na liečenie zranení. Akýkoľvek druh cvičenia – možno okrem chôdze – má potenciál stať sa chronickým a vyvolať stav chronického zápalu. Cvičenie s vysokou intenzitou každý deň to urobí. Tréning na maratón to zvládne. VÝSKUM Nórsky populačný prieskum s takmer 4000 ženami zistil jasnú súvislosť medzi intenzitou cvičenia a plodnosťou. Ženy, ktoré cvičili až do vyčerpania, mali podľa výsledkov publikovaných v časopise Human Reproduction dvakrát vyššiu pravdepodobnosť neplodnosti ako tie, ktoré sa venovali menej namáhavým činnostiam. Mnohé vytrvalostné atlétky nemajú menštruáciu po dlhú dobu. To sa stáva problémom, najmä keď starnú, pretože telesné hodiny sú už dlhú dobu nesynchronizované. Ukázalo sa, že zapojenie sa do vytrvalostného cvičenia, ako je neustály beh, narušuje ich jemnú hormonálnu rovnováhu. Mozog prestane vysielať signál do vaječníkov, aby uvoľnili vajíčko na oplodnenie. Hormonálna signalizácia z mozgu sa stáva nepravidelnou a reprodukčná funkcia sa stráca.

FYZICKÝ STRES

Keď je telo pod príliš veľkým fyzickým stresom, najmä ak nejete dosť na kompenzáciu spotrebovanej energie, dostane sa do stavu hladu.

Mozog si uvedomuje, že nie je vhodný čas mať dieťa, a telo a reprodukčné hormóny prechádzajú do režimu vypnutia. Podľa výskumu reprodukčných endokrinológov z University of South California to neplatí len pre ženy s podváhou. Zistili, že; ‘existujú menej extrémne verzie tohto u ľudí, ktorí nemajú takú podváhu, ale intenzívne cvičia niekoľkokrát týždenne.‘ V priebehu času môže mať nedostatok estrogénu, ktorý sa zvyčajne tvorí ako súčasť menštruácie, dlhodobé zdravotné reprodukčné následky.

ROVNOVÁHA

Ale cvičenie nie je zlé.

Cvičenie pomáha znižovať stres, ktorý často ide ruka v ruke s problémami s plodnosťou. Ak chcete zvýšiť mieru plodnosti, zamerajte sa na úpravu svojej kondičnej rutiny, ako je zníženie počtu dní v týždni, počas ktorých cvičíte, ako aj hodín denne, vyhýbanie sa nadmernému namáhaniu a prechod na aktivity s nižšou intenzitou, ktoré nespôsobujú zápal. telo, ako je chôdza, Tai Chi, Pilates a joga. Ukázalo sa, že tieto aktivity sú účinné na zmiernenie stresu, podporu chudnutia a v prípade jogy dokonca aj na podporu plodnosti. Namáhavá fyzická aktivita vyvoláva v tele množstvo rôznych stresových reakcií. Jednou z nich je zápalová reakcia. K tomu zvyčajne dochádza vždy, keď sily alebo záťaže pôsobia na spojivové tkanivá, ako sú svaly a šľachy. K tejto reakcii dochádza po tréningu, pri ktorom boli svaly vytiahnuté a natiahnuté. Akonáhle sa v kostrovom svale spustí zápalový proces, imunitný systém vyšle svoje jednotky, aby opravili miesto poranenia. Ukázalo sa, že zvýšené markery zápalu majú negatívny vplyv na počatie. Zápal sa stáva chronickým, keď sa opakuje. V podstate je cvičenie pozitívnym životným štýlom, keď nezaťažuje telo. Vytvorte si vlastnú rutinu a robte to, čo vám vyhovuje. Niektorí milujú beh, iní uprednostňujú jogu alebo pilates. Uistite sa, že si užívate čokoľvek, čo sa rozhodnete robiť, pretože cvičenie je skvelé na odbúranie stresu a čas na odpočinok.