Ako privolať menštruáciu? 11 overených tipov + príčiny jej meškania

Meškanie menštruácie nemusí byť vždy dôvodom na obavy, no v ženách často vyvoláva stres a nepríjemné pocity. Príčiny oneskorenia môžu byť rôzne, od tehotenstva, cez stres, hormonálnu nerovnováhu až po ochorenie. Existujú rôzne možnosti, ako privolať menštruáciu. Na výber sú tabletky, bylinky či zmena životného štýlu. Samostatnou kapitolou sú babské recepty na privolanie menštruácie, kam možno zaradiť horúci kúpeľ, sex a konzumáciu špecifických potravín. Aká je však spoľahlivosť týchto metód a fungujú vôbec?

  

Obsah článku

 

Čo je menštruácia a prečo k nej dochádza

Menštruačný cyklus je postupná séria zmien, ktorými ženské telo prechádza každý mesiac, aby sa pripravilo na tehotenstvo. Jedno humorné prirovnanie hovorí, že menštruácia je pomsta maternice za to, že žena neotehotnela. A je to v podstate pravda. 

Ak totiž k otehotneniu nedôjde, menštruačný cyklus končí pravidelným krvácaním, ktoré sa nazýva menštruácia. Krvácanie obvykle trvá 3-5 dní. Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní, pričom u väčšiny žien sa pohybuje v rozmedzí 25 až 30 dní.

 

Meškanie menštruácie: najčastejšie dôvody

Jednou z najčastejších porúch menštruačného cyklu je absencia krvácania. Odborne sa tento stav nazýva amenorea a môže byť dvojakého typu – primárna a sekundárna.

  • primárna amenorea označuje stav, kedy nedôjde k nástupu menštruácie do 16. roka života.
  • sekundárna amenorea je výpadok menštruácie u žien v reprodukčnom veku na viac ako 6 mesiacov.

Dôvody meškania menštruácie či jej úplného vynechania môžu byť rôzne. Kým niektoré sú úplne normálne, iné súvisia s naším životným štýlom alebo môžu byť príznakom zdravotného problému.   

žena si zaznamenáva dni menštruácie do kalendára červenou fixkou

Fyziologické príčiny meškania menštruácie

Amenorea sa prirodzene vyskytuje v živote ženy v troch životných etapách, ktorými sú:  

  • tehotenstvo
  • dojčenie
  • menopauza

 

Životný štýl

Životný štýl významným spôsobom ovplyvňuje hladiny hormónov, regulujúcich menštruačný cyklus. Každý organizmus je však jedinečný, a preto každá žena môže reagovať na tieto faktory odlišne.

Meškanie či úplné vynechanie menštruácie môže mať na svedomí nadmerné cvičenie, príliš nízka alebo príliš vysoká telesná hmotnosť, nadmerný stres alebo poruchy stravovania, ako je anorexia a bulímia. K menštruačným poruchám môžu prispievať aj zmeny životného štýlu, napríklad časté cestovanie, práca na zmeny, zmena práce či vystavenie sa novým stresovým situáciám.

 

Lieky a antikoncepcia 

Nepravidelnosti v menštruačnom cykle môžu spôsobovať aj rôzne lieky, ako sú:

  • antidepresíva
  • antipsychotiká
  • lieky na liečbu epilepsie
  • niektoré druhy antikoncepcie

 

Ochorenia a zdravotné problémy 

Meškanie menštruácie môže mať tiež súvis s rôznymi ochoreniami, akými sú napríklad polycystické vaječníky, endometrióza, zápalové ochorenia panvových orgánov, poruchy štítnej žľazy, hypofýzy, vaječníkov, hypotalamu či nádorové ochorenia. Menštruačný tok môžu ovplyvniť aj štrukturálne abnormality reprodukčných orgánov. Príkladom sú nezhubné nádory, polypy alebo jazvy.   

smutná žena na pohovke

 

Ako privolať menštruáciu?

Menštruačný cyklus je riadený hormonálne a pokiaľ všetko funguje ako má, nie sú potrebné ani žiaduce žiadne zásahy do tohto prirodzeného deja. Napriek tomu si niekedy žena praje spustiť menzes skôr, napr. ak mesačné krvácanie neobvykle mešká alebo je cieľom vyvolať menštruáciu pred dovolenkou či inou príležitosťou. 

Existuje mnoho rôznych postupov a návodov, ako vyvolať menštruáciu. Rátajte však s tým, že s výnimkou hormonálnych zásahov sú všetky ostatné techniky menej spoľahlivé. Pre mnohé tvrdenia existujú len obmedzené alebo žiadne vedecké dôkazy. To samozrejme nemusí nevyhnutne znamenať, že nefungujú. Pre úplnosť dodáme, že v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne voľnopredajné lieky na vyvolanie menštruácie.

 

Tabletky na privolanie menštruácie

Najspoľahlivejším spôsobom, ako manipulovať s menštruačným cyklom, je použitie hormonálnej antikoncepcie. Metódu však možno využiť na oddialenie alebo vyvolanie menštruácie len u žien, ktoré hormonálnu antikoncepciu užívajú

Mnohé ženy užívanie antikoncepcie kvôli obavám z možných vedľajších účinkov odmietajú. Našťastie, tabletky na vyvolanie menštruácie nie sú jedinou možnou metódou a existuje niekoľko ďalších prírodných a alternatívnych techník ako vyvolať menštruáciu.

 

Bylinky na vyvolanie menštruácie

Liečivé rastliny sa používajú pri liečbe chorôb a udržiavaní zdravia už od počiatku ľudských dejín. V mnohých kultúrach si tradičná medicína dodnes udržiava svoje stabilné miesto popri modernej medicíne. 

Liečivé rastliny obsahujú množstvo fytochemikálií s rôznymi farmakologickými účinkami, ktoré môžu mať efekt aj na ženský menštruačný cyklus. Niektoré rastliny fungujú ako emenagogá, čo znamená, že stimulujú prietok krvi v panvovej oblasti a maternici. V dôsledku toho dokážu vyvolať menštruáciu alebo zmierniť menštruačné bolesti.   

Vitex jahňací, kvet zblízka

 V tradičných medicínskych systémoch sa vyskytuje mnoho rôznych liečivých rastlín a byliniek na vyvolanie menštruácie alebo úpravu menštruačného cyklu. Tu sú niektoré z nich:

  • latnatec americký (Ceanothus americanus) – známy aj ako „červený koreň”. Rastlina má dlhú históriu v tradičnej indiánskej medicíne, kde sa používala na liečbu respiračných ochorení, zápalov, infekcií močových ciest a ženských problémov.  
  • vitex jahňací (Vitex Agnus Castus) – populárny bylinný liek s viac ako 2000 ročnou tradíciou na liečbu predmenštruačnému syndrómu, menštruačných nepravidelností a neplodnosti. 
  • senovka grécka (Trigonella foenum-graecum) – rastlina sa vyskytuje najmä v oblasti Stredozemného mora. Semienka sú dobre známa korenina s uplatnením aj v tradičnej medicíne. Oddávna sa využívajú pri gastrointestinálnych, pľúcnych a gynekologických ochoreniach, napr. na úpravu menštruačného cyklu a podporu plodnosti.
  • škorica (Cinnamomum verum) – dobre známe korenie s mnohými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Zvyšuje hladinu progesterónu v sére v luteálnej fáze, čím prispieva k regulácii menštruačného cyklu. V tradičnej medicíne sa používa ako silný liek na zvýšenie libida, úpravu menštruačného cyklu, zmiernenie krvácania a pri bolestivej menštruácii.
  • pivonka čínska (Paeonia lactiflora) – liečivá rastlina, využívaná v Japonsku, Kórei, Číne a Iráne už 1200 rokov. Koreň obsahuje neobvyklý monoterpén s názvom paeoniflorin. Pomáha upravovať nepravidelný menštruačný cyklus a zmierňovať bolesť pri menštruácii. 
  • fenikel (Foeniculum vulgare) – vďaka estrogénnym účinkom sa fenikel tradične používal na liečbu gynekologických porúch. Hoci sú vedecké dôkazy nedostatočné, čaj z feniklových semien sa považuje za účinný prírodný spôsob, ako vyvolať menzes a potlačiť menštruačné bolesti.
  • mäta dlholistá (Mentha longifolia) – podľa jednej klinickej štúdie užívanie sirupu z listov tejto rastliny pomáha vyvolať menštruáciu a upraviť menštruačný cyklus.  
  • sezam indický (Sesamum indicum; semená) – konzumácia sezamových semienok je v niektorých ázijských krajinách bežným spôsobom, ako privolať menštruáciu, keď mešká. 
  • alchemilka (Alchemilla vulgaris) – bylinka sa po stáročia používa v Európe a balkánskych krajinách na liečbu mnohých stavov a chorôb reprodukčného systému, ako sú myómy, cysty, endometrióza, neplodnosť, regulácia menštruačného cyklu a navodenie hormonálnej rovnováhy. 
  • ploštičník strapcovitý (Actaea racemosa; v anglickej literatúre známy pod názvom Black Cohosh) – extrakty tejto rastliny sa v tradičnej medicíne používali na liečbu rôznych ženských problémov, ako je bolestivá menštruácia, amenorea a problémy v menopauze.       
  • rebríček (Achillea millefolium) – bylinka je známa aj pod názvom „myší chvost”. Považuje sa za typickú ženskú bylinku, využívanú pri ženských problémoch, ako je bolestivá menštruácia, nadmerné krvácanie a nepravidelný menštruačný cyklus.

 

Obmedzte stres

Stres, či už emocionálny, fyzický alebo nutričný, má významný vplyv na menštruačný cyklus. Môže zhoršovať predmenštruačný syndróm, zvyšovať bolestivosť menštruácie, spôsobiť skrátenie cyklu, oneskorenie menštruácie aj jej úplné vynechanie. 

Hlavným dôvodom, prečo k tomu dochádza, sú hormóny. Hlavný stresový hormón kortizol nepriamo ovplyvňuje hladiny pohlavných hormónov, čo môže viesť k poruchám menštruačného cyklu.

Pri strese naše telo prechádza do režimu „bojuj alebo uteč”, čo je hlavný mechanizmus prežitia. Keď sme v tomto režime, telo využíva energetické zdroje prednostne na zvládnutie stresovej situácie a „menej dôležité” deje, ako je ovulácia, obmedzí. V dôsledku toho môže menštruácia meškať alebo dokonca úplne prestane na niekoľko mesiacov. Existuje množstvo stratégií pre zvládanie stresu. Stačí si len vybrať, čo najviac vyhovuje vašim potrebám. Tu je niekoľko príkladov:

  • relaxačná masáž
  • dychové cvičenia
  • pobyt na dennom svetle (vonku)
  • prechádzky v prírode
  • lesný kúpeľ (ozdravný pobyt v lese, ktorého cieľom je zlepšiť duševnú pohodu a pomôcť v prevencii rôznych ochorení)
  • akupunktúra
  • meditácia
  • yoga
  • mierna fyzická aktivita (behanie, tancovanie, plávanie, bicyklovanie)
  • obmedziť príjem alkoholu a kofeínu
  • dopriať si dostatok spánku  

Žena na gauči - relaxuje

 

Sex (orgazmus)

Hoci sa často uvádza, že sex môže vyvolať menštruáciu, nateraz neexistuje žiadny vedecký výskum, ktorý by to podporoval. Ale prečo to nevyskúšať!

Sex je spojený s prekrvením panvového dna a uvoľňuje svalové napätie. Okrem toho telo počas orgazmu uvoľňuje hormón oxytocín. Ten sa podieľa nielen na kontrakciách maternice pri pôrode a vypudzovaní mlieka pri dojčení, ale má aj ďalšie fyziologické a psychologické účinky. Prináša napríklad pocity potešenia a relaxácie, čím znižuje stres.

  

Horúci kúpeľ alebo teplý obklad

Horúci kúpeľ pomáha uvoľniť svalové napätie a zmierniť stres. Teplá voda zároveň zlepšuje prekrvenie brušnej oblasti, čo môže pomôcť urýchliť menštruáciu. Účinky relaxačného kúpeľa možno posilniť použitím esenciálnych olejov. Stačí nakvapkať 5-10 kvapiek vybraného esenciálneho oleja do lyžice rastlinného oleja a pridať do vody. 

Aké esenciálne oleje použiť? Najlepšiu službu urobia éterické oleje s upokojujúcimi účinkami, ako je napríklad levanduľa lekárska, bergamot, mäta citrónová či ružové drevo. Siahnuť však môžete aj po olejoch s potenciálnym estrogénnym účinkom, ako sú šalvia muškátová či fenikel.

So správnym výberom olejov vám najlepšie poradí vyškolený aromaterapeut. Množstvo užitočných informácií o používaní esenciálnych olejov a všeobecne aromaterapii nájdete na webe Aroma-ExplorerPodobnú službu ako kúpeľ urobí aj termofor alebo hrejivé vankúšiky, ktoré si priložte na brucho. Dokážu pomôcť aj s bolestivou menštruáciou.

 

Doprajte si viac kalórií 

Schudli ste príliš veľa, príliš rýchlo alebo držíte radikálnu diétu? Aj to môže byť jedným z dôvodov, prečo máte nepravidelnú menštruáciu alebo došlo k jej vynechaniu.

Vzťah medzi stravou a menštruačným cyklom je zložitý a ovplyvňujú ho rôzne faktory. Nedostatočný príjem energie môže narušiť normálne fungovanie reprodukčného systému. Dôvodom je nutričný stres, o ktorom už bola reč vyššie. Jednoducho, ak je príjem kalórií príliš nízky, organizmus sa snaží šetriť energiou. Obmedzí menej podstatné funkcie, kam patria aj reprodukčné procesy. 

 

Zvýšte percento telesného tuku 

Dnes už vieme, že tukové tkanivo nie je len obyčajné úložisko prebytočnej energie, ale najmä aktívny endokrinný orgán. Skladuje, produkuje a vylučuje rôzne hormóny a signálne molekuly, ktoré sa podieľajú na regulácii mnohých fyziologických procesov. 

Ovplyvňuje napríklad chuť do jedla, citlivosť na inzulín, imunologické funkcie či zápalové reakcie. Telesný tuk tiež zohráva významnú úlohu v metabolizme a regulácii pohlavných hormónov.

Aj to je dôvod, prečo ženy s veľmi nízkym percentom telesného tuku (športovkyne a ženy s extrémne nízkou telesnou hmotnosťou), môžu trápiť poruchy menštruačného cyklu a amenorea. 

 

Znížte percento telesného tuku

Vzhľadom na rozmanité funkcie tukového tkaniva je pochopiteľné, že poruchy menštruácie môžu súvisieť aj s opačným extrémom. Obezita znamená nielen nadmerný telesný tuk, ale prispieva tiež k hormonálnej nerovnováhe. To môže spôsobiť nepravidelnú menštruáciu alebo jej vynechanie.

Tieto problémy sa často zlepšia, keď žena dosiahne zdravú hmotnosť. Pokles telesnej hmotnosti môže pomôcť obnoviť ovuláciu a vrátiť pravidelný menštruačný cyklusAzda netreba zdôrazňovať, že chudnutie by sa malo uskutočniť zdravým spôsobom, aby sa minimalizovalo riziko negatívnych účinkov na zdravie a vystavenie tela nadmernému nutričnému stresu.

 

Konzumujte správne živiny

Strava bohatá na vitamíny a minerály je kľúčová pre ovuláciu a udržanie zdravého menštruačného cyklu. Mimoriadny význam majú najmä vitamíny skupiny BHormonálnu rovnováhu a pravidelnosť menštruácie môže narušiť aj nedostatočný príjem železa, zinku, vitamínu D či omega-3 mastných kyselín

Pre udržanie optimálnej funkcie reprodukčného systému je dôležitý aj horčík. Tento minerál plní v tele mnoho dôležitých funkcií a je kofaktorom viac ako 300 enzymatických reakcií. Pomáha znižovať stres a upokojuje nervový systém. Nižšie hladiny stresového hormónu kortizolu môžu pozitívne ovplyvniť váš menštruačný cyklus, zdravie a celkovú pohodu.

 

Cviky na vyvolanie menštruácie

Zvažujete vyvolať menštruáciu doma pomocou cvikov ako sú drepy, sed-ľah, nožnice či vytáčanie trupu do strán v sede? Asi vás to nepoteší, ale podľa odborníkov cvičenie samo o sebe spustiť menzes nedokáže, pretože je regulovaná hormonálne. 

Vplyv cvičenia na menštruačný cyklus je skôr nepriamy. Cvičenie pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť, čo je jeden z predpokladov pre zachovanie hormonálnej rovnováhy. Pravidelná fyzická aktivita tiež znižuje hladiny stresových hormónov, ktoré môžu interferovať s hormónmi riadiacimi menštruačný cyklus. Nezabudnite však, že menej je viac. Mnohé štúdie potvrdili, že príliš intenzívny tréning vedie k poruchám menštruačného cyklu až absencii menštruácie.  

 

Babské recepty na privolanie menštruácie

Okrem hormonálnej antikoncepcie, bylinných prípravkov a úprav životného štýlu môžete skúsiť zaradiť do jedálnička aj niektoré špecifické potraviny alebo zložky. Hoci sú tieto rady, ako priblížiť menštruáciu, medzi ženami veľmi populárne, patria skôr do kategórie babských receptov a ich účinnosť je otázna. Tu je niekoľko príkladov: 

  • vitamín C – tento vitamín sa nachádza v rôznych potravinách, ako sú citrusy, paprika či brokolica. Existuje presvedčenie, že zvýšený príjem vitamínu C môže podporiť menštruačný cyklus, ale vedecké dôkazy chýbajú.
  • ananás, papája – tieto druhy ovocia majú povesť ako emenagogá a niektorí veria, že ich konzumácia pomáha vyvolať menštruáciu. V súčasnosti neexistuje dostatok vedeckých dôkazov na potvrdenie týchto tvrdení. 
  • zázvor – koreň zázvoru je tradičný liek na menštruačné problémy. Má dobre zdokumentované protizápalové vlastnosti a predbežné výskumy naznačujú, že môže byť účinný pri zmierňovaní menštruačných bolestí. Jeho účinok na vyvolanie menzesu však nebol doteraz vedecky potvrdený.
  • petržlen – táto bylinka vo forme čaju a šťavy údajne pomáha regulovať menštruáciu a hladiny hormónov. Dôkazy o tom, že dokáže spustiť menštruačné krvácanie aj v tomto prípade chýbajú.   

Potraviny bohaté na vitamín C a antioxidanty

 

Vyvolanie menštruácie môže byť aj nebezpečné

Najčastejšou príčinou vynechania menštruácie je tehotenstvo. Skôr, než sa rozhodnete vyvolať menštruáciu, uistite sa, že nie ste tehotná. Pokus o spustenie menštruácie v tehotenstve môže totiž skončiť potratom.

Zvlášť rizikové sú emenagogá, teda byliny zvyšujúce prekrvenie v panve a maternici. Ich použitie v tehotenstve je veľmi nebezpečné, pretože majú často aj abortívny účinok (vyvolávajú potrat) a môžu spôsobiť predčasné ukončenie tehotenstva.

 

Kedy navštíviť lekára

Vyskúšali ste už všetko možné a menštruácia stále mešká? V tom prípade nastal čas navštíviť vášho gynekológa, ktorý vás vyšetrí, poskytne odborné poradenstvo a pomôže objasniť príčinu meškania menštruácie. 
  

 

Použité zdroje:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8854496/
  • https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/3052768/
  • https://link.springer.com/article/10.1186/2008-2231-20-97
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2547488/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361001/
  • https://www.healthline.com/health/womens-health/induce-period#natural-remedies
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9029579/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518208/

 

Zdroj obrázkov: 

  • Freepik.com
  • Shutterstock.com