Ako otehotnieť rýchlo, na prvýkrát, aj keď sa nedarí? 13 osvedčených rád

Otehotnenie nie je len otázkou sexu. Okrem správneho načasovania a frekvencie pohlavného styku zohrávajú úlohu mnohé ďalšie faktory. Trápi vás otázka, ako otehotnieť rýchlo a na prvýkrát? Alebo po viacerých nezdaroch hľadáte informácie, ako podporiť otehotnenie? V článku sa dozviete, aké sú vaše šance otehotnieť podľa veku, aký má veda názor na každodenný sex či aké konkrétne zmeny stravovacích návykov a životného štýlu môžu zvýšiť plodnosť.

 

Obsah článku

     

Aká je šanca na otehotnenie

Väčšina párov splodí dieťa do jedného roka, pokiaľ majú pravidelný sex a nepoužívajú žiadne ochranné prostriedky. Kým niektoré ženy otehotnejú rýchlo, iným to trvá dlhšie.

Otehotnenie však ani zďaleka nie je len záležitosťou sexu. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vaše šance rýchlo otehotnieť. Medzi tie najdôležitejšie patria:

  • koľko máte rokov (dôležitý je najmä vek ženy);
  • aký je váš zdravotný stav (vaša hmotnosť a celkové zdravie);
  • kedy a ako často máte sex;

Štatistiky ukazujú, že pravdepodobnosť otehotnenia je najvyššia v prvých troch mesiacoch nechráneného pohlavného styku a potom postupne klesá. Až 80% párov sa podarí splodiť dieťa počas 6 mesiacov snaženia. 

 

Vek nie je len číslo, pokiaľ sa snažíte otehotnieť

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý určuje pravdepodobnosť otehotnenia, je vek ženy. Pre otehotnenie je potrebné ženské vajíčko vysokej kvality. Vekom nielenže klesá počet vajíčok, ale znižuje sa aj ich kvalita. 

Ženy sa, na rozdiel od mužov, rodia s konkrétnym počtom ženských pohlavných buniek - vajíčok. Tento počet sa v priebehu života ženy dramaticky znižuje. Kým v čase narodenia má každá žena 1 až 2 milióny vajíčok, vo veku 37 rokov ich je len 25 000 a po 50-tke ich zostáva len 1000.

  

Pravdepodobnosť otehotnenia po 20-tke, 30-tke a 40-tke

Vo všeobecnosti platí, že čím je žena staršia, tým menšia šanca otehotnieť. S pokročilejším vekom ženy sa predlžuje doba potrebná na otehotnenie a zároveň narastá riziko potratu. Je to spôsobené vplyvom starnutia na vaječníky a vajíčka. 

Žena je na vrchole plodnosti vo veku 20 až 30 rokov. Vo veku 40 rokov je plodnosť znížená asi o polovicu v porovnaní s obdobím na vrchole. Pre lepšiu predstavu, aká je pravdepodobnosť tehotenstva v závislosti od veku, sa pozrime na konkrétne čísla z literatúry: 

  • tehotenstvo ženy do 30 rokov - žena mladšia ako 30 rokov má 85% šancu otehotnieť do 1  roka;
  • tehotenstvo po 30-ke - žena vo veku 30 rokov má 75% šancu na otehotnenie počas prvých 12 mesiacov;
  • tehotenstvo po 35-ke - u ženy vo veku 35 rokov klesá šanca otehotnieť na 66% do 1  roka;
  • tehotenstvo po 40-tke -  žena vo veku 40 rokov má už len 44% šancu otehotnieť do 1  roka;

 

oplodnenie - ženské vajíčko obklopené spermie 

Ako otehotnieť, keď sa nedarí

Snažíte sa splodiť dieťa a stále sa nedarí? Skôr než sa rozhodnete pre kolotoč lekárskych vyšetrení, svoje šance sa môžete pokúsiť zvýšiť pomocou nasledujúcich rád. Možno objavíte chýbajúci dielik skladačky, na ktorý ste nepomysleli.

  

Sex v správnom čase (1)

Mnohým párom sa podarí počať dieťa bez poznania plodných dní. Ak však boli všetky vaše pokusy o otehotnenie neúspešné, možno nastal čas zamerať sa na správne načasovanie vášho milovania.

Aby k počatiu vôbec došlo, spermia sa musí stretnúť s vajíčkom v správnom čase. Vedeli ste, že počas menštruačného cyklu existuje len šesť dní, kedy môže žena otehotnieť

Toto špecifické obdobie, kedy je šanca otehotnieť najvyššia, sa odborne nazýva „plodné okno“. Nastáva približne v strede menštruačného cyklu a zahŕňa päť dní pred ovuláciou a samotný deň ovulácie

Existencia tohto časového obdobia odráža fakt, že spermie dokážu prežiť v ženskom reprodukčnom trakte maximálne 5 dní a vajíčko je životaschopné približne 24 hodín po uvoľnení. Pravidelný sex päť dní pred a v deň ovulácie rozhodne pomôže zvýši šance na počatie. To všetko za predpokladu, že viete, kedy máte plodné dni.

  

Kedy mám plodné dni

U ženy s pravidelným 28-dňovým menštruačným cyklom nastáva ovulácia približne na 14. deň od začiatku poslednej menštruácie. 

Ak patríte k mnohým ženám, ktorých menštruačný cyklus nemá presne 28 dní alebo je nepravidelný, približný čas ovulácie sa môžete pokúsiť určiť na základe jej symptómov. Medzi najtypickejšie príznaky ovulácie patria zmeny konzistencie vaginálneho sekrétu (vodnatý, priehľadný, naťahujúci sa), mierne zvýšenie bazálnej teploty a často aj bolesti brucha. 

Ak sa snažíte splodiť dieťa bez úspechu už nejaký ten čas, lepším riešením bude viesť si menštruačný (resp. ovulačný) kalendár. Ten vám, vďaka sledovaniu dĺžky vašich cyklov, bazálnej teploty a ďalších symptómov ovulácie počas niekoľkých mesiacov, pomôže pomerne presne predpovedať vaše plodné dni. 

  

Ako často mať styk, keď chcem otehotnieť

Je milovanie každý deň zaručeným spôsobom, ako otehotnieť? Pohlavný styk je síce predpokladom počatia, no realita je oveľa komplexnejšia. Častý sex automaticky neznamená vyššie šance na otehotnenie. Dôležité je totiž nielen správne načasovanie, ale aj kvalita spermií

Výskumné dáta ukazujú, že krátke obdobia sexuálnej abstinencie môžu pozitívne ovplyvniť plodnosť. Optimálny časový interval medzi pohlavnými stykmi sú pravdepodobne 1-2 dni, pretože vtedy majú spermie najväčšiu pohyblivosť a životaschopnosť

Za zmienku stojí, že najväčší objem ejakulátu a koncentrácia spermií sa pozorovali po 4 dňoch. Takáto dlhá sexuálna abstinencia však už zhoršuje kvalitu spermií, pretože dochádza k fragmentácii ich DNA. Ak sa teda snažíte otehotnieť, počas plodného okna sa milujte každý druhý deň.

  

Otehotnenie a lubrikanty (2)

Používate pri sexe lubrikanty? Počas snahy splodiť dieťa na nich radšej zabudnite. Väčšina vaginálnych lubrikantov je totiž pre spermie toxická - negatívne ovplyvňujú životaschopnosť aj pohyblivosť spermií. Odborníci ich preto neodporúčajú používať párom, ktoré sa snažia otehotnieť.

  

Strava a životný štýl

Desaťročia výskumov ukázali, že plodnosť a šance na otehotnenie môže ovplyvniť množstvo faktorov. Narastá počet dôkazov, že okrem veku významnú úlohu zohráva strava a všeobecne životný štýl, najmä množstvo pohybu, úroveň stresu a naše zlozvyky (napr.  fajčenie, alkohol, atď). Ktoré kľúčové živiny sú pre otehotnenie dôležité a čoho sa radšej vyvarovať? Nasledujúce riadky vám môžu priniesť cenné tipy, ako otehotnieť rýchlo, aj keď sa nedarí.

  

Zvýšte príjem antioxidantov (3)

Jedným z najdôležitejších pilierov zdravej stravy sú antioxidanty, kam radíme mnohé vitamíny a ďalšie látky, prítomné najmä v ovocí a zelenine (flavonoidy, karotenoidy).  Antioxidanty pomáhajú bojovať s tzv. oxidačným stresom, čo je stav nerovnováhy v organizme medzi tvorbou voľných radikálov a ich zneškodňovaním.

Oxidačný stres je jedným z dôvodov, prečo starneme, a dáva sa tiež do súvisu s množstvom ochorení súčasnej doby (napr. cukrovka, ochorenia obehovej sústavy, neurodegeneratívne choroby, rakovina, atď.). Oxidačný stres je samozrejme škodlivý aj pre reprodukčné funkcie, pretože:

  • u mužov prispieva k zníženej kvalite spermií a môže mať súvis s mužskou neplodnosťou;
  • spúšťa mnohé poruchy v ženskom tele, ktoré vedú ku gynekologickým ochoreniam a neplodnosti;

Doplnenie nízkej hladiny antioxidantov môže pomôcť zlepšiť plodnosť. Primárnym zdrojom týchto látok je strava rastlinného pôvodu, kde sa zamerajte najmä na bobuľové ovocie a zeleninu rôznych farieb. Zvýšiť príjem antioxidantov môžete aj formou prípravkov Proceive na podporu plodnosti.

  

Konzumujte viac vlákniny (4)

Diétna vláknina podporuje trávenie, zlepšuje črevnú motilitu, stimuluje funkcie črevného mikrobiómu, zlepšuje reguláciu hladiny cukru a cholesterolu v krvi, či pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. 

Môže to znieť prekvapivo, ale príjem dostatočného množstva vlákniny môže pomôcť aj s plodnosťou. Vláknina totiž podporuje hormonálnu rovnováhu, zlepšuje metabolizmus, a môže ovplyvniť hladinu zdravých pohlavných buniek a funkciu reprodukčných orgánov.

  

Jedzte menej trans-mastných kyselín a zvýšte príjem zdravých tukov (5)

Tuky sú dôležitou súčasťou stravy a ovplyvňujú náš zdravotný stav aj schopnosť otehotnieť. Pozornosť je potrebné venovať nielen kvantite tukov, ale aj ich kvalite. Jedným z dôležitých spôsobov, ako podporiť otehotnenie, je minimalizovať prítomnosť "nezdravých" tukov v strave. A dôvodom nie je len možný nárast hmotnosti.

Škodlivé sú najmä tzv. trans-mastné kyseliny (nazývané tiež trans-tuky). Ich hlavnými potravinovými zdrojmi sú lacné, ultra spracované potraviny, typu koláče, keksíky, sušienky, lupienky, margaríny a tiež vysmážané jedlá (hranolky).

Mnoho rokov výskumu ukázalo, že trans-tuky majú škodlivý vplyv nielen na srdcovo-cievny systém a metabolické funkcie, ale aj na plodnosť, pretože:

  • negatívne ovplyvňujú ovuláciu u žien;
  • negatívne ovplyvňujú tvorbu, počet a kvalitu spermií;
  • zvyšujú riziko neplodnosti u mužov aj žien;

Ženám, ktoré sa snažia otehotnieť, sa naopak odporúča vyšší príjem zdravých tukov, konkrétne mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, vrátane omega-3 z tučných rýb alebo výživových doplnkov 

  káva_pixabay

Kofeín a otehotnenie (6)

Kofeín nájdeme v mnohých nápojoch a potravinách, najmä v káve, čaji a čokoláde. Vplyv kofeínu na plodnosť je nateraz nejasný, pretože štúdie priniesli protichodné výsledky. Opatrnosť je však rozhodne na mieste, najmä ak patríte k silným kávičkárkam

V čase, keď sa snažíte otehotnieť a tiež počas samotného tehotenstva sa neodporúča prekračovať 200 - 300 mg kofeínu na deň, čo zodpovedá asi 2-3 šálkam kávy. Tu sú niektoré možné negatívne vplyvy nadmerného príjmu kofeínu na ženské zdravie v súvislosti s tehotenstvom:

  • potenciálne ovplyvňuje ovulačné cykly a môže znižovať plodnosť u žien;
  • zvyšuje riziko potratu a tehotenských komplikácií;
  • zvyšuje riziko predčasného pôrodu a môže mať súvis s nízkou pôrodnou hmotnosťou dieťaťa;

  

Alkohol a otehotnenie (7)

Je všeobecne známe, že pitie alkoholu v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva môže vášmu dieťatku spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy. Vyhýbať sa alkoholu je vhodné aj v čase, keď sa ešte len snažíte otehotnieť. To platí pre oboch partnerov a dôvodov je hneď niekoľko: 

  • alkohol znižuje plodnosť- pitie alkoholu negatívne ovplyvňuje hormonálny systém, čím zhoršuje šance na otehotnenie;
  • menšia chuť na sex - splodenie potomka je aj o dostatočne častom sexe. Nadmerný príjem alkoholu znižuje sexuálnu túžbu a sexuálnu výkonnosť, čo veci rozhodne nepomáha.
  • alkohol zhoršuje kvalitu spermií - rozhodnutie abstinovať zo strany muža nemusí byť len spôsobom, ako podporiť svoju partnerku, ale tiež zabezpečí, aby spermie mali najvyššiu možnú kvalitu.

  

Folát - kyselina listová (8)

Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B a počas tehotenstva je nesmierne dôležitá pre správny vývoj embryonálnej nervovej trubice. Keďže k tomu dochádza v skorých štádiách tehotenstva, odporúča sa začať s jej užívaním ešte pred tehotenstvom. Okrem toho sa predpokladá, že kyselina listová prispieva aj k podpore plodnosti znižovaním oxidačného stresu. 

Vedeli ste však, že kyselina listová, ktorú nájdeme vo väčšine doplnkov na počatie, je syntetická forma vitamínu? Tá sa v tele ešte musí bunkovým metabolizmom premeniť na svoju aktívnu formu, pričom takáto premena nie je nikdy úplne efektívna.

Pri formulovaní našich prípravkov Proceive na podporu plodnosti mužov a žien sme sa rozhodli pre odlišný prístup, a preto v nich nájdete tzv. L-metylfolát, čo je aktívna a biologicky dostupnejšia formu folátu, organizmom lepšie využiteľná.

  

Vitamín D (9)

Vitamín D je v tukoch rozpustný vitamín, nevyhnutný pre správne fungovanie pohybového, imunitného, nervového a kardiovaskulárneho systému. Ženy, ktoré plánujú otehotnieť alebo sú tehotné, by mali prijímať dostatočné množstvo vitamínu D. Získať ho môžeme zo slnečného žiarenia (vzniká premenou z cholesterolu v koži), stravy (mastné ryby, vaječné žĺtky) a býva tiež súčasťou doplnkov stravy na podporu plodnosti

  

Pravidelné cvičenie (10)

Fyzická aktivita má celkovo pozitívny vplyv na naše zdravie a pohodu. Je však dôležité vedieť, že reč je o miernom až stredne intenzívnom cvičení. Príliš náročné cvičenie u žien môže naopak zvýšiť riziko problémov s otehotnením.

Cvičenie samozrejme prináša benefity aj v období, keď sa snažíte otehotnieť alebo ste tehotná. Tu sú niektoré z nich, ktoré stoja za zváženie:

  • pravidelná fyzická aktivita pomáha znižovať hladiny stresových hormónov, ktoré môžu negatívne vplývať na priebeh menštruačného cyklu a ovuláciu; 
  • počas tehotenstva pravidelné mierne až intenzívne cvičenie zlepšuje celkové zdravie matky aj vyvíjajúceho sa plodu; 
  • pravidelné cvičenie priaznivo vplýva na depresívne a úzkostné nálady u žien, ktoré sa dlhšiu dobu snažia otehotnieť alebo bojujú s neplodnosťou;

Ak zaradíte do dennej rutiny pravidelný pohyb, zlepší sa vám kondícia, budete ľahšie zvládať každodenný stres a získate lepší spánok. Najlepší čas pripraviť sa na tehotenstvo je práve teraz, hoci len formou 10-minútovej prechádzky!

  

Otehotnenie a obezita (11)

Pravdepodobnosť otehotnenia je najvyššia, ak máte normálnu telesnú hmotnosť. Výskumy ukazujú, že u žien s BMI > 30 (index telesnej hmotnosti) je tehotenstvo menej pravdepodobné. Zníženie telesnej hmotnosti tak môže byť cestou, ako otehotnieť, ak sa vás tento problém týka.

  

Obmedzte stres (12)

Dlhodobý chronický stres má deštrukčné účinky na ľudské zdravie a negatívne vplýva aj na priebeh menštruačného cyklu. 

Hlavným vinníkom je stresový hormón kortizol, ktorý ovplyvňuje hladiny niektorých pohlavných hormónov. To môže viesť k poruchám menštruačného cyklu, čo v konečnom dôsledku zhoršuje šance na otehotnenie. Ak chcete pozitívne ovplyvniť vašu plodnosť, rozhodne si nájdite čas pre seba a naučte sa pravidelne relaxovať. 

 

header  

Vitamíny na otehotnenie (13)

Získať dostatok potrebných mikroživín zo stravy nie je vždy jednoduché. Pokiaľ sa snažíte otehotnieť a nedarí sa, pomôcť môžu špeciálne doplnky stravy, označované ako prenatálne vitamíny. Tie sú navrhnuté tak, aby v čo najväčšej miere podporili plodnosť ženy aj muža a zvýšili šance na otehotnenie. 

Užívanie doplnkov pred otehotnením nie je len módny hit. Odborníci odhadujú, že až 20% prípadov ovulačnej neplodnosti by sa dalo vyhnúť, ak by ženy konzumovali multivitamínové doplnky aspoň 3-krát týždenne. Za obzvlášť prospešné sa považujú prípravky obsahujúce folát. O vhodnosti užívania akéhokoľvek doplnku stravy sa však vždy poraďte so svojim lekárom alebo iným odborníkom.

  

Ako zvýšiť svoje šance na otehotnenie - zhrnutie

  • spoznajte svoj menštruačný cyklus a zistite, kedy máte plodné dni
  • počas plodného okna sa milujte každý druhý deň
  • pri sexe nepoužívajte lubrikanty
  • užívajte prenatálne vitamíny s obsahom biologicky dostupného folátu
  • upravte svoj jedálniček:
    • zvýšte príjem antioxidantov
    • prijímajte viac vlákniny
    • obmedzte nezdravé tuky v strave
    • vyhýbajte sa kofeínu a alkoholu
    • uistite sa, že prijímate dostatok kľúčových vitamínov
  • pravidelne cvičte alebo choďte aspoň na prechádzky
  • obmedze stres a relaxujte

  

Použité zdroje

 

https://www.asrm.org/practice-guidance/practice-committee-documents/optimizing-natural-fertility-a-committee-opinion-2021/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10005661/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826784/
https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2013.12.032
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7721003
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27529/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6516666/
https://doi.org/10.3390/antiox12040907
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9785327/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7298863/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5733907
https://www.nature.com/articles/s41598-017-14261-8
https://doi.org/10.1093/humrep/deac002
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35653630/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC188498/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2366795/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8812405/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576440/ 
Zdroj obrázkov: Pixabay