Bežné mylné predstavy o plodnosti

Rozhodnutie mať dieťa je jedným z najdôležitejších životných rozhodnutí, aké kedy urobíte, a preto je prirodzené mať veľa otázok, ale musíte sa uistiť, že máte všetky správne informácie. Niet pochýb o tom, že ste pravdepodobne počuli veľa „faktov“ o plodnosti od svojich priateľov a rodiny. To môže byť ohromujúce a môže byť ťažké zistiť, čo je pravda a čomu by ste mali dôverovať. Preto sme pre vás zostavili správne odpovede na niektoré z najčastejšie kladených otázok.

„OTEHOTNUTIE JE NAOZAJ JEDNODUCHÉ“

Pre niektorých ľudí to môže byť pravda, ale rozhodne to neplatí pre každého.

Pravdou je, že ani zdravý, mladý pár na vrchole svojej plodnosti nemá 100% šancu na úspešné počatie, keď sa pokúša o dieťa. Snažte sa na seba zbytočne netlačiť, je normálne, že páry sa snažia až 6-12 mesiacov o bábätko pri pravidelnom nechránenom styku.

"MALA STE JEDNO DIEŤA, SAMOZREJME, MÔŽETE MÁŠ DRUHÉ"

Bohužiaľ, jedno úspešné tehotenstvo nie vždy zaručuje druhé úspešné tehotenstvo.

Niektoré páry zažívajú niečo, čo sa nazýva „sekundárna neplodnosť“. To je miesto, kde majú neschopnosť otehotnieť alebo donosiť dieťa do pôrodu po tom, čo predtým mali dieťa. Sekundárna neplodnosť môže byť prekvapivá a stresujúca. Ak si myslíte, že sa s tým stretávate, vyhľadajte pomoc lekára.

„AK MÁTE BROBLÉM OTEHOTNIŤ, JE TO ZVYČAJNE ŽENSKÝ PROBLÉM“

Toľko ľudí si to myslí a jednoducho to tak nie je, plodnosť nie je len záležitosťou žien.

Keď sa páry snažia otehotnieť, príčiny sú rovnomerne rozdelené medzi ženy, mužov a nevysvetliteľné, kde nebola nájdená žiadna známa príčina. Je však známe, že zlepšenie výživy a životného štýlu môže znamenať zmenu.

„VÁŠ ŽIVOTNÝ ŠTÝL NEMÁ VPLYV NA VAŠU PLODNOSŤ“

Toto je pravdepodobne jedna z najdôležitejších mylných predstáv, ktoré treba odhaliť.

Faktory, ako je vaša váha, potraviny, ktoré jete, koľko pijete a či fajčíte, môžu ovplyvniť vašu plodnosť. Nemôžeme dostatočne zdôrazniť, aký dôležitý je zdravý životný štýl, vyvážená strava a cvičenie, keď sa snažíme o dieťa. Možno by stálo za to pozrieť sa aj na doplnky na podporu plodnosti.

„AK NEMÁTE BIEŤA DO 35 ROKOV, POTOM TO NIKDY NEBUDETE MOCŤ“

Toto je ďalšia mylná predstava, ktorou sme často bombardovaní v médiách.

Keď dosiahnete 35 rokov, nestanete sa náhle neplodnými. V skutočnosti je plodnosť väčšiny ľudí na svojom vrchole vo veku okolo 20 rokov a potom bude postupne klesať počas ich dospelosti. Všetci sme jedineční a je veľa, čo môžete urobiť, aby ste prirodzene podporili svoje úsilie o počatie. Avšak, ako už bolo povedané, vek je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim šancu ženy otehotnieť, takže by sa nemal úplne ignorovať.

“AK MÁTE NÁROČNÉ OTEHOTENIE, VYSKÚŠAJTE IVF, VŽDY TO FUNGUJE”

 Okolo IVF umelé oplodnenie (mimotelové oplodnenie, z angl. In vitro fertilization, skratka IVF) je veľa falošných nádejí, bohužiaľ to nefunguje pre každého.

Niektoré páry majú väčšiu pravdepodobnosť úspešného cyklu IVF ako iné, pretože IVF je v porovnaní s inými silnejším riešením na boj proti niektorým problémom s plodnosťou. Ak uvažujete o asistovanom počatí, prediskutujte to so svojím lekárom, aby ste našli najlepšie riešenie pre vás. Keď sa snažíte o bábätko, je toho veľa, čo by ste mali riešiť, ale vzdelávať sa, byť dobre informovaný a vyzbrojený faktami to uľahčí. Samozrejme, každá cesta tehotenstva je iná a to, čo je najlepšie pre niekoho iného, nemusí byť pre vás, takže sa nebojte osloviť lekára, ktorý vám poradí špecificky na mieru.