Ako oddialiť menštruáciu: 11 prirodzených spôsobov

Každá žena to už aspoň raz zažila. Krátky pohľad do kalendára a najhorší scenár sa naplnil! Termín vašej menštruácie sa zhoduje s dovolenkou, kempovaním, svadbou či inou životnou udalosťou. V článku sa pozrieme na možnosti, ako oddialiť menštruáciu a čo všetko by ste mali vedieť, ak uvažujete nad týmto riešením. Zistite, čo hovoria odborníci, aké sú prírodné metódy na oddialenie menštruácie a aká je ich spoľahlivosť.

  

Obsah

   

menštruačný kalendár s menštruačnými pomôckami

Menštruácia je prirodzenou súčasťou života každej ženy v plodnom veku. Počas menštruácie dochádza k odlupovaniu výstelky maternice, ktorá opúšťa telo spolu s krvou. To spôsobuje pravidelné mesačné vaginálne krvácanie. Hoci je to dej fyziologický, vždy so sebou prináša istú dávku nepohodlia a často aj nepríjemné fyzické symptómy, ako sú bolesti brucha, nadúvanie či zvýšené potenie.

Niektoré ženy však čelia ešte závažnejším komplikáciám. Napríklad extrémne silná menštruácia vyžaduje nielen časté zmeny hygienických pomôcok, ale neraz je sprevádzaná aj intenzívnymi menštruačnými bolesťami, nevoľnosťou či dokonca migrénami. Takéto ťažké menštruačné cykly môžu mať výrazný dopad na fyzický aj emocionálny stav ženy.

V iných prípadoch je zase menštruácia nepravidelná, čo limituje možnosti akéhokoľvek plánovania a spôsobuje neistotu a stres. Menštruácia dokáže pokaziť starostlivo naplánovanú dovolenku, spoločenskú akciu či atletickú súťaž. Komplikácie prináša aj počas cestovania a služobných ciest. To sú dôvody, prečo si ženy niekedy prajú menštruáciu oddialiť.

  

Je možné menštruáciu oddialiť?

V krátkosti - áno. Existuje množstvo spôsobov a návodov, ako termín menštruácie posunúť. Spoľahlivosť týchto metód je však diametrálne rozdielna. Prečo je to tak si vysvetlíme v nasledujúcich častiach.

  

O všetkom rozhodujú hormóny 

Menštruácia je súčasťou menštruačného cyklu. Tým sa rozumie súbor postupných fyziologických zmien, ku ktorým dochádza opakovane každý mesiac. Ich úlohou je pripraviť ženské telo na prípadné tehotenstvo. 

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní, no u mnohých žien je to inak. Za “normálny” sa považuje menštruačný cyklus v rozmedzí 21 až 35 dní. Počas tohto obdobia prebiehajú nasledujúce udalosti:

  1. dozrievanie a uvoľnenie vajíčka z vaječníka - v strede menštruačného cyklu nastáva ovulácia, čo je proces, pri ktorom sa vajíčko uvoľní z vaječníka a je pripravené na oplodnenie.
  2. príprava maternice na tehotenstvo - výstelka maternice (endometrium) rastie a hrubne. Vzniknú tak ideálne podmienky na uhniezdenie oplodneného vajíčka.
  3. menštruácia - ak k oplodneniu vajíčka nedôjde, endometrium sa začne odlupovať, rozpadať a vylúči sa z tela spolu s krvou procesom menštruácie.

 

Estrogén a progesterón - hlavní hráči

Menštruačný cyklus je riadený prostredníctvom viacerých hormónov. Ich hladiny nie sú počas cyklu stále, ale v priebehu mesiaca kontrolovane stúpajú a klesajú. V súvislosti s menštruáciou spomeňme len dva najdôležitejšie hormóny, a to estrogén a progesterón.

  • estrogén - tento hormón zohráva kľúčovú úlohu pri ovulácii (dozrievaní a uvoľnení vajíčka z vaječníka) a tiež v zhrubnutí výstelky maternice. Jeho hladina je najvyššia v období pred ovuláciou. 
  • progesterón - po ovulácii sa hladiny estrogénu znižujú, a na scénu nastupuje progesterón. Progesterón má mnoho rôznych funkcií, no primárne pripravuje telo na tehotenstvo. To zahŕňa najmä prípravu výstelky maternice na uhniezdenie a rast oplodneného vajíčka. Ak k oplodneniu nedôjde, hladina progesterónu klesá a nastáva menštruácia. 

 graf - zmeny estrogénu a progesterónu počas menštruačného cyklu 

Čo ovplyvňuje menštruačný cyklus

Keďže je menštruačný cyklus riadený hormonálne, mohlo by sa zdať, že ovplyvniť ho nie je možné. Opak je však pravdou. Hormóny fungujú ako poslovia. Odovzdávajú informácie k vykonaniu určitej akcie medzi rôznymi časťami nášho organizmu. Väčšie alebo menšie množstvo konkrétneho hormónu môže spôsobiť zásadné zmeny v normálnom priebehu menštruačného cyklu či viesť k stavom, ktoré si budú vyžadovať liečbu. 

Ak ste žena, možno ste už zažila situáciu, keď stres spôsobil oneskorenie menštruácie. Vrcholové športovkyne alebo ženy, ktoré podstúpili výraznú stratu hmotnosti, mohli dokonca zažiť úplné vynechanie menštruácie. Výskumy ukazujú, že krehkú hormonálnu rovnováhu môže narušiť množstvo faktorov, ako sú napríklad: 

  • stravovanie
  • životný štýl 
  • cvičenie
  • stres
  • lieky
  • ochorenia
  • rôzne látky prírodného pôvodu

Posunúť termín menštruácie je teda možné. Návodov je veľa, ale v princípe ich možno rozdeliť do dvoch veľkých skupín: 

  • hormonálne metódy - do organizmu dodáme umelý hormón zvonku (obvykle v podobe tabletiek). Efektívna a zaručená cesta. 
  • prírodné metódy - úprava stravy s dôrazom na určité potraviny, využitie bylín či iných doplnkov. Prírodnejší, no menej spoľahlivý spôsob, ako oddialiť menzes. 

  

Ako oddialiť menštruáciu - hormonálne metódy

Zrejme vás to nepoteší, ale jediným spoľahlivým spôsobom, ako posunúť menštruáciu, sú hormonálne lieky. Ich efektívnosť súvisí s tým, že sú to syntetické analógy ženských pohlavných hormónov. 

Inak povedané, sú to v laboratóriu vytvorené látky, ktoré sa podobajú na telu vlastné hormóny. Vďaka tomu majú schopnosť veľmi špecificky ovplyvňovať ženský menštruačný cyklus, a teda aj vyvolať alebo oddialiť menštruáciu.                                                                                                                                                   

  

Kombinovaná antikoncepcia

Pokiaľ ide o posunutie menštruácie, najjednoduchšie to majú ženy užívajúce tzv. kombinovanú antikoncepciu. Tento typ antikoncepcie sa užíva denne počas 21 po sebe nasledujúcich dní a potom nasleduje 7-dňový interval bez tabliet (príp. obdobie užívania placebo tabliet). V tomto období nastáva menštruácia.

Obvyklý postup, ako oddialiť menštruáciu, je pokračovať v užívaní ďalšieho balenia tabliet bez prestávky (resp. vynechať užívanie placebo tabliet). Pre viac informácií, ako postupovať a či je táto procedúra pre vás vhodná, sa vždy informujte u svojho lekára.

 

Tabletky na oddialenie menštruácie

Čo  v prípade, že kombinovanú antikoncepciu neužívate? Za týchto okolností stačí navštíviť gynekológa, ktorý vám predpíše tabletky na oddialenie menštruácie. 

Najčastejšie sa jedná o liek na predpis, obsahujúci norethisteron, čo je syntetický derivát ženského pohlavného hormónu progesterónu. Užíva sa najmenej 3 dni pred očakávaným začiatkom menštruácie a po celý čas, kedy si prajete menštruáciu oddialiť. Keďže s užívaním tabliet je potrebné začať v predstihu a navyše ich predpisuje lekár, tento postup vyžaduje istú dávku plánovania a nie je to nič, čo vybavíte na poslednú chvíľu. 

  

Sú tabletky na oddialenie menštruácie bezpečné?

Každý zásah do hormonálneho systému so sebou prináša potenciálne zdravotné riziká. Hormonálne lieky môžu mať nežiadúce účinky a nemusia byť vhodné pre každú ženu. Príklady niektorých nežiadúcich účinkov:

  • akné
  • bolesť prsníkov
  • nepravidelná menštruácia alebo jej vynechanie
  • výkyvy nálad
  • znížená sexuálna túžba
  • problémy so spánkom
  • depresia
  • bolesti hlavy
  • nevoľnosť
  • nárast telesnej hmotnosti

Užívanie hormonálnych liekov je preto možné len pod dohľadom gynekológa, ktorý najlepšie pozná váš zdravotný stav. To sú dôvody, prečo v súčasnosti na trhu nenájdeme žiadne tabletky na oddialenie menštruácie bez predpisu.

   

Ako oddialiť menštruáciu prírodne

Príroda je bohatým zdrojom bioaktívnych látok, ktoré môžu potenciálne ovplyvniť menštruačný cyklus. Rôzne rastlinné látky, obsiahnuté v bylinkách a potravinách, môžu interagovať s hormónmi a fungovaním hormonálneho systému

Azda najznámejším príkladom sú fytoestrogény. Tieto látky rastlinného pôvodu sa svojou štruktúrou podobajú ženskému pohlavnému hormónu estrogénu. Vďaka tomu sa viažu na estrogénové receptory v tele a môžu mať podobné účinky ako estrogén. Hlavným zdrojom fytoestrogénov v strave sú strukoviny, najmä sója, v menšom množstve sú obsiahnuté v ovocí, zelenine, obilninách a samozrejme aj v mnohých bylinkách. 

Existujú tiež fytoprogestíny, čo sú zase rastlinné zlúčeniny podobné pohlavnému hormónu progesterónu. Fytoprogestíny sú v rastlinnej ríši široko rozšírené a nájdeme ich v rôznych druhoch zeleniny (napr. petržlen, zeler, cibuľa), bylinkách (napr. rumanček kamilkový, tymián, oregano, bazalka) aj v ovocí (pomaranč, grapefruit, citrón). 

Prírodné prístupy na ovplyvnenie ženského hormonálneho systému využívali už naši predkovia. Nie je náhodou, že za typické “ženské” bylinky a rastliny sa považovali práve tie, o ktorých dnes vieme, že obsahujú fytoestrogény a fytoprogestíny

 phytoestrogens_shutterstock_2212831945

 

11 prirodzených spôsobov, ako posunúť menzes

Mnohé z vyššie spomínaných rastlin sa dodnes vcelku úspešne využívajú v alternatívnej medicíne na úpravu menštruačného cyklu, zmiernenie bolestí pri menštruácii či na riešenie rôznych ženských problémov. 

Celkom pochopiteľne sa rovnaké rastliny spolu s ďalšími prírodnými technikami často objavujú v zoznamoch zaručených spôsobov, ako oddialiť menzes bez liekov. Bohužiaľ, v tomto špecifickom prípade je ich účinnosť otázna a vo väčšine prípadov neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že by skutočne fungovali. Pozrime sa konkrétne na niektoré z týchto prírodných techník. 

  

1. Citrón

Použiť citrón na oddialenie menštruácie je jeden z najpopulárnejších návodov, ktoré kolujú internetom v rôznych obmenách. Odporúča sa piť citrónovú šťavu bez cukru alebo zjesť 1-2 tenké plátky citróna každý deň pred menštruáciou. Vysoká kyslosť citróna (iné zdroje sa zase odvolávajú na obsah vitamínu C) údajne spomaľuje menštruačný cyklus. 

Tento mýtus vznikol pravdepodobne chybnou interpretáciou článku ešte z roku 1940 o vzťahu medzi vitamínom C a menštruáciou. Súčasné vedecké poznatky však nenasvedčujú, že by citrón mohol akýmkoľvek spôsobom menštruáciu oddialiť.

Dať si pohár citronády samozrejme neuškodí, no radšej to s touto babskou radou nepreháňajte. Predsa len, nízke pH šťavy z citróna by mohlo negatívne ovplyvniť kvalitu zubnej skloviny.

 

2. Jablčný ocot

Jablčný ocot je ďalší obľúbený prostriedok, ako oddialiť menštruáciu doma a navyše prírodným spôsobom. Stačí pridať 3 čajové lyžičky jablčného octu do pohára vlažnej vody a konzumovať trikrát denne asi týždeň. Údajne to dokáže oddialiť menštruáciu až o týždeň. 

Funguje to? Ťažko povedať. Mnohí túto techniku popisujú ako neúčinnú, no názory sa rôznia. V každom prípade, ani tu neexistujú žiadne seriózne vedecké dáta na podporu teórie.

 

3. Želatína

Konzumácia želatíny rozpustenej v teplej vode môže oddialiť menštruáciu prinajmenšom o niekoľko hodín. Už ste túto radu čítali? Niektoré zdroje uvádzajú, že želatína má antiestrogénne vlastnosti, čo by teoreticky mohlo posunúť menzes. 

Treba však poznamenať, že zatiaľ neexistuje žiadny výskum, ktorý by túto teóriu definitívne potvrdil alebo vyvrátil. Táto babská rada má svoj pôvod údajne v starovekej čínskej medicíne. Hoci nie je podložená vedeckými dôkazmi, niektoré ženy prisahajú, že to funguje.

 

4. Uhorka a vodný melón

Traduje sa, že horúci kúpeľ zvyšuje prekrvenie brušnej oblasti, čo môže pomôcť urýchliť menštruáciu. Keďže teplo pomáha menštruáciu vyvolať, v zmysle tejto logiky ochladzujúce potraviny typu melón a uhorka menštruáciu pomôžu oddialiť. 

Teória samozrejme stojí na vratkých nohách a nemá žiadne vedecké zdôvodnenie, no pokojne si melón a uhorku dajte každý deň. Napokon, sú to skvelé, zdraviu prospešné potraviny. Veď posúďte sami:

  • vodný melón (červený) - bohatý zdroj vitamínu C a tiež karotenoidu lykopénu, ktorý pomáha chrániť pred rakovinou a kardiovaskulárnymi ochoreniami;
  • uhorka - nízkokalorická zelenina, bohatá na vlákninu, čo podporuje zdravie tráviacej sústavy. Pomáha tiež udržiavať hladiny cukru a lipidov v krvi v štandardných hodnotách. 

 

5. Korenisté potraviny

Ďalším rozšíreným mýtom je, že pikantné jedlo môže vyvolať menštruáciu. Ak sa teda snažíte menštruáciu oddialiť, mali by ste sa koreneným jedlám vyhýbať. Táto rada sa spolieha na rovnakú logiku, ako je to v prípade melóna a uhorky. Jej použiteľnosť je tiež rovnaká - nepoškodí, ale ani nepomôže.

 

6. Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)

Sladké drievko je tradičná liečivá rastlina, ktorej terapeutický potenciál využívali už staroveké národy pred takmer 5000 rokmi. Väčšina bylinkárov sa domnieva, že sladké drievko harmonizuje hormonálny systém a menštruačný cyklus. Často sa využíva napríklad na zmiernenie menštruačných kŕčov alebo zmiernenie nepríjemných prejavov menopauzy.

Rastlina skutočne obsahuje fytoestrogény a fytoprogestíny, teda látky s podobnými účinkami, ako majú ženské hormóny estrogén a progesterón. 

Jednoduchý spôsob, ako vyskúšať sladké drievko na oddialenie menštruácie, je pripraviť si z neho bylinkový čaj. Mimochodom, pozor na kontraindikácie. Sladké drievko nie je vhodné pre ľudí s cukrovkou ani s vysokým krvným tlakom. 

 capsella_bursa_kapsička_pastierska_shutterstock_2277985225

7. Kapsička pastierska (Capsella bursa-pastoris)

Táto nežná rastlinka je dnes ako liečivka takmer zabudnutá. Kapsička sa historicky používala pre svoje sťahujúce a antihemoragické účinky, najmä pri silnom krvácaní z maternice. Niektorí tvrdia, že vďaka týmto účinkom by mohla aj oddialiť menštruáciu. Užívame denne vo forme bylinkového čaju 1 týždeň pred menštruáciou.

 

8. Harmanček, rebríček, alchemilka, malinový list

Podobné, krvácanie zastavujúce, účinky ako kapsička majú aj ďalšie liečivé rastliny, napríklad rebríček (Achillea millefolium), rumanček pravý (Matricaria recutita), alchemilka či malinový list. Herbalisti ich používajú najmä na skrátenie dĺžky menštruácie a zmiernenie silného menštruačného krvácania. Rastliny sa často spomínajú aj v súvislosti s oddialením menštruácie, ale dôkazy na podporu ich účinnosti sú v tomto prípade veľmi obmedzené. 

 

9. Strukoviny (šošovica)

Strukoviny sú vo všeobecnosti bohatým zdrojom fytoestrogénov, ktoré môžu potenciálne ovplyvňovať hormonálny systém. Ich pozitívne účinky na celkové zdravie sú dobre zdokumentované, a preto by určite mali byť súčasťou vyváženého stravovania.

V súvislosti s posunom termínu menštruácie však od strukovín veľké zázraky nečakajte. Je potrebné si uvedomiť, že účinky prírodných látok na hormonálny systém sú mierne a prejavujú sa skôr v dlhodobom horizonte. Náhla konzumácia strukovín, najmä ak ich bežne nekonzumujete, vám skôr spôsobí  nadúvanie, plynatosť a tráviace problémy, než posun menštruácie. 

 strukoviny_petrzlen_shutterstock_1776606116

10. Petržlen

Petržlen je bylinka, ktorú väčšina z nás pozná z kuchyne. V minulosti sa tiež používal v ľudovej medicíne na liečbu rôznych ochorení, ako je dna, hypertenzia, hemoroidy, krvácanie z nosa či na vysoký cholesterol. 

V petržlene sa nachádzajú mnohé, zdraviu prospešné biochemikálie, vrátane skôr spomínaných fytoprogestínov. Vzhľadom na ich podobnosť s hormónom progesterónom, môžu potenciálne ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu.  

To je zrejme dôvod, prečo sa petržlen používal ako prírodný prostriedok na reguláciu menštruačného cyklu a na zmiernenie bolestí, spojených s menštruáciou. Informácie o petržlene a jeho účinkoch na menštruačný cyklus sú však rozporuplné. Kým podľa niektorých zdrojov pomáha menštruáciu vyvolať, inokedy ju údajne pomáha oddialiť. Tak či onak, v tejto chvíli neexistujú hodnoverné dôkazy, ktoré by potvrdzovali ktorýkoľvek z týchto účinkov. 

 

11. Intenzívne cvičenie

Je dobre známe, že nadmerná fyzická aktivita môže spôsobiť oddialenie menštruácie či dokonca jej úplné vynechanie. S týmto fenoménom sa stretávajú najmä vrcholové športovkyne.

Príčinou je pravdepodobne nadmerný stres. V týchto situáciách nemá organizmus dostatok energie na udržanie všetkých svojich funkcií v chode, a preto “vypína” menej dôležité deje pre každodenné prežitie, akými je napríklad ovulácia. 

Príliš intenzívny tréning teda môže teoreticky spôsobiť oddialenie menštruácie, no táto metóda je nespoľahlivá a predstavuje pre telo zbytočnú záťaž.

  

Zhrnutie - lieky na oddialenie menštruácie či bylinky?

Menštruácia je prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou ženského menštruačného cyklu. Je to komplexný, hormonálne riadený dej, do ktorého je lepšie nezasahovať. 

Oddialenie alebo zastavenie menštruácie je potrebné vždy dôkladne zvážiť. Z hľadiska bezpečnosti a účinnosti sú najjednoduchším a najlepším riešením syntetické hormóny, pretože boli vyvinuté a testované na základe vedeckých poznatkov. Avšak, tak ako u akýchkoľvek iných liekov, aj tu je riziko možných vedľajších účinkov. Môže vás potrápiť nevoľnosť, zvýšená citlivosť prsníkov, kolísanie nálady či nižšia sexuálna túžba.

Ak si prajete posunúť menštruáciu bez liekov a návštevy lekára, môžete vyskúšať niektorý z vyššie uvedených prírodných prostriedkov. Prírodné metódy sú vo všeobecnosti bezpečné, pretože boli overené stáročiami ľudskej histórie. 

Na druhej strane je potrebné akceptovať, že sú menej spoľahlivé a niekedy dokonca nefungujú vôbec. Jedným z dôvodov je to, že žiadna z prírodných látok nedokáže plnohodnotne nahradiť účinky syntetických hormonálnych liekov či telu vlastných hormónov. 

Napríklad fytoestrogény sa na estrogénne receptory viažu veľmi slabo, často 100 a 10 000-krát slabšie ako prirodzené ľudské hormóny. Účinky prírodných látok sú teda bezpochyby miernejšie a prejavujú sa skôr v dlhodobom horizonte. Preto môžu byť užitočné pri riešení rôznych ženských problémov, ale obvykle nie sú dostatočne spoľahlivou možnosťou na oddialenie menštruácie.

 

Použité zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783135/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470521/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2479725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722977/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8705436/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
https://doi.org/10.1016/B978-0-443-07277-2.00009-X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7163389/
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen
Zdroj obrázkov: Shutterstock.com