V ktorom som týždni? Ako sa počítajú týždne v tehotenstve + výpočet pôrodu

Tehotenstvo je komplexný dej, kde každá etapa má svoj význam a dôležitosť. Koľko trvá tehotenstvo a ako sa počítajú a zapisujú týždne v tehotenstve? V článku nájdete ucelený prehľad kľúčových momentov každého štádia tehotenstva aj odpovede na otázky, ktoré týždne tehotenstva sú najrizikovejšie alebo ako je to s užívaním kyseliny listovej či folátu. 

 

Obsah

 

Koľko trvá tehotenstvo a ako sa počítajú týždne v tehotenstve

Za normálnych okolností trvá tehotenstvo 40 týždňov alebo 280 dní. Toto časové obdobie sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. To v praxi znamená, že:

  • prvý týždeň tehotenstva je prvý deň menštruácie. V tomto čase teda ešte nie ste reálne tehotná.
  • druhý až tretí týždeň tehotenstva je obdobie, kedy dochádza k ovulácii (obvykle okolo 10.-14. dňa od poslednej menštruácie, v závislosti od dĺžky vášho menštruačného cyklu). Počas ovulácie sa z vaječníka uvoľní dozreté vajíčko, ktoré je ešte vo vajcovode oplodnené spermiou. 
  • štvrtý týždeň tehotenstva je obdobie, kedy ste už oficiálne tehotná. Vajíčko putuje vajcovodom do maternice, kde približne 5 - 6 dní po ovulácii nastáva jeho uhniezdenie a pripojenie k výstelke maternice. Tento dej sa nazýva implantácia a môže byť sprevádzaná ľahkým ružovkastým špinením (krvácaním). To môže byť jedným z prvých príznakov tehotenstva, o čom sa viac dočítate v našom článku Ako zistím, že som tehotná.
  • piaty týždeň tehotenstva - po implantácii vajíčka začína jeho vnútromaternicový vývoj, na čo ženské telo reaguje postupným nárastom hladiny tehotenského hCG hormónu (ľudský choriový gonadotropín). Ten možno u väčšiny žien možné stanoviť v krvi na 10.-11. deň po oplodnení, v moči o niečo neskôr1.

 

Pre úplnosť ešte dodajme, že z pohľadu vzniku nového života, teda od okamihu oplodnenia vajíčka po pôrod, trvá tehotenstvo 266 dní (280-14)2. Možno vám napadne otázka, prečo spúšťať odpočet tehotenstva o dva týždne skôr, než ste vôbec tehotná? Dôvody sú čiste praktické. Určiť presne čas splynutia vajíčka so spermiou je problematické až nemožné. Pre gynekologickú prax je preto výhodnejšie sledovať dĺžku tehotenstva s ohľadom na dátum poslednej menštruácie. Predsa len je to údaj, ktorý väčšina žien pozná a sleduje. 

    

Zárodok, embryo, plod - máte v tom jasno?

Obdobie vývoja nového jedinca v maternici, ktoré začína oplodnením vajíčka a končí pôrodom, sa nazýva prenatálne obdobie. V priebehu tehotenstva sa tento novovzniknutý život označuje rôznymi pojmami, ako je zárodok, embryo, plod a nakoniec novorodenec. Aký je medzi nimi rozdiel? Tu je vysvetlenie:

  • embryo (zárodok) - počas prvých 8 týždňov života (= prvých 10 týždňov tehotenstva) sa nový jedinec nazýva embryo. Počas embryonálneho štádia sa jedna bunka oplodneného vajíčka (zygota) zmení na komplikovaný mnohobunkový organizmus (embryo). Sú to najrizikovejšie týždne tehotenstva, pretože sa vytvára základ všetkých telových systémov a orgánov. 
  • plod (fetus) - od 11. týždňa tehotenstva (t.j. od 9. týždňa života) sa embryo považuje za plod a uvedené obdobie vnútromaternicového vývoja sa nazýva fetálne obdobie. V porovnaní s embryom má plod viac rozpozoznateľných vonkajších znakov a úplnejší súbor vyvíjajúcich sa orgánov. Tie vo fetálnom období ďalej rastú, vyvíjajú sa a začínajú fungovať.

   

Ako sa zapisujú týždne tehotenstva

Progres tehotenstva možno vyjadriť viacerými spôsobmi, obvykle však v týždňoch tehotenstva. Tento spôsob je najpraktickejší, pretože uľahčuje komunikáciu tehotnej ženy s gynekológom či iným zdravotníckym pracovníkom. 

Keď chce niekto poznať, v akom štádiu tehotenstva sa nachádzate, uvediete v ktorom ste týždni. Napríklad 9. týždeň tehotenstva či 20. týždeň tehotenstva znamená, že od prvého dňa poslednej menštruácie uplynulo 9. resp. 20. týždňov. Skutočný vek vášho dieťatka (tzv. fetálny vek) je samozrejme približne o 2 týždne menej (zo skôr uvedeného dôvodu, že týždne tehotenstva sa rátajú od poslednej menštruácie, nie od okamihu počatia).

Nebuďte však zaskočená tým, že gynekológ zapisuje týždne tehotenstva o týždeň pozadu. Tento odlišný (no presnejší) spôsob súvisí s tým, že lekár zapisuje sleduje nielen týždeň tehotenstva, ale aj počet dní. Napr. údaj 10tt +2, znamená, že ste v 11. týždni tehotenstva (pretože uplynulo 10 týždňov a dva dni z 11. týždňa). Pre lepšiu predstavu tu je ukážka, ako môže vyzerať zápis  6. týždňa tehotenstva:

  • 6tt + 0 = začiatok siedmeho týždňa tehotenstva
  • 6tt + 1 = 6 týždňov + 1 deň (prvý deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 6tt + 2 = 6 týždňov + 2 dni (druhý deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 6tt + 3 = 6 týždňov + 3 dni (tretí deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 6tt + 4 = 6 týždňov + 4 dni (štvrtý deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 6tt + 5 = 6 týždňov + 5 dní (piaty  deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 6tt + 6 = 6 týždňov + 6 dní (šiesty deň siedmeho týždňa tehotenstva)
  • 7tt + 0 = začiatok ôsmeho týždňa tehotenstva

  

Čo je trimester

Okrem týždňov sa tehotenstvo ďalej formálne rozdeľuje na tri väčšie časové úseky, ktoré nazývame trimestre. Jeden trimester sú približne 3 mesiace. V každom trimestri je 13 alebo 14 týždňov. Prečo je v trimestroch rôzny počet týždňov? Pretože 40 týždňov sa nedá rozdeliť na tri rovnaké časti. Zaradenie týždňov do konkrétnych trimestrov sa môže mierne líšiť (v závislosti od zdroja) - tu je jeden z prehľadov: 

  • prvý trimester (1.-3. mesiac): 1. až 12. týždeň tehotenstva
  • druhý trimester (4.-6. mesiac): 13. až 28. týždeň tehotenstva
  • tretí trimester (7.-9. mesiac): 29. až 40. týždeň tehotenstva

    

Prvý trimester (1. až 12. tt)

Prvý trimester je najdôležitejší pre vývoj vášho dieťaťa. Je to čas, kedy dochádza k oplodneniu vajíčka a embryonálnemu vývoju. Počas tejto etapy tehotenstva sa vytvárajú základné štruktúry tela a orgány budúceho bábätka. Zároveň v tomto období dochádza k väčšine potratov a vzniku vrodených chýb. 

V prvom trimestri zažíva väčšina žien nepríjemné symptómy, súvisiace s otehotnením. Môžete sa cítiť unavene a pociťovať rôzne fyzické a emocionálne zmeny. Prvé tehotenské príznaky možno pocítiť pomerne skoro, a to už okolo 5. či 6. týždňa tehotenstva.

žena pociťujúca nevoľnosť v ranom štádiu tehotenstva sedí na posteli  

Druhý trimester (13. až 28. tt)

Druhý trimester je obdobím rýchleho rastu a vývoja plodu. Niekde medzi 16. a 20. týždňom pravdepodobne pocítite prvé trepotavé pohyby vášho dieťaťa.

Pre väčšinu tehuliek je druhý trimester „zlatým obdobím“, pretože sa cítia výborne a plné energie. Pominú mnohé nepríjemné symptómy raného tehotenstva a tehotenské bruško ešte nie je príliš veľké na vykonávanie bežných denných aktivít.

  

Tretí trimester (29. až 40.tt)

Tretí trimester je posledný úsek tehotenstva. Plod naďalej rastie, priberá na hmotnosti a vaše telo sa pripravuje na pôrod. To so sebou prináša mnohé fyzické aj emocionálne zmeny. Bruško začína byť veľké, viac sa zadýchavate a môžu sa objaviť aj menej príjemné komplikácie, ako sú hemoroidy, inkontinencia moču, kŕčové žily a mnoho iných. Väčšina z nich súvisí s nárastom maternice, ktorá počas tehotenstva zväčší svoju hmotnosť zo 70 g na 1100 g, pričom jej objemová kapacita sa zvýši z 10 ml až na 5 litrov2.

  

Ako určiť, v ktorom som mesiaci

Týždne sú najpresnejším údajom, ako sledovať postup gravidity. Čo však s okolím, ktoré od vás očakáva informáciu, v akom ste mesiaci či trimestri? Tu sa poľahky dostaneme na tenký ľad, pretože rôzne zdroje uvádzajú rôzne údaje. Dôvody si hneď vysvetlíme.

Každý vie, že tehotenstvo trvá 9 mesiacov. Ak má jeden mesiac 4 týždne, 40 týždňov tehotenstva by znamenalo 10 mesiacov. Správne? Áno aj nie. Závisí od toho, či hovoríme o mesiacoch lunárnych alebo kalendárnych:

  • lunárny mesiac je mesiac, ktorý má presne 28 dní alebo 4 týždne. Tehotenstvo vyjadrené v lunárnych mesiacoch teda trvá 10 mesiacov. Tento spôsob uvádzania dĺžky tehotenstva sa však veľmi nepoužíva.
  • kalendárne mesiace - obvyklý spôsob určenia dĺžky tehotenstva je v kalendárnych mesiacoch. Tu treba pamätať na to, že s výnimkou februára majú kalendárne mesiace 30 alebo 31 dní, teda o niečo viac ako 4 týždne. To je dôvod, prečo tehotenstvo vyjadrené v kalendárnych mesiacoch trvá 9 mesiacov a nie 10. Zároveň to však prináša ďalšiu komplikáciu pri konverzii týždňov tehotenstva na mesiace.  

 

vývoj embrya a plodu v maternici 

Tehotenstvo po týždňoch - prehľad

Zorientovať sa v týždňoch, mesiacoch a trimestroch môže byť náročné. Najmä z dôvodu, že rôzne zdroje a tehotenské kalkulačky prinášajú rozdielne výsledky. Pre lepšie zorientovanie sa sme pre vás pripravili prehľadnú tabuľku tehotenstva po týždňoch3,4:

 

Týždeň 

Popis míľnikov

1. tt

Prvý týždeň tehotenstva, ktorý začína 1. dňom poslednej menštruácie. Reálne ešte nie ste tehotná.

2. tt

Okolo 14. dňa nastáva ovulácia. Pokiaľ máte sex, dochádza k počatiu a vzniku oplodneniu vajíčka, ktoré putuje do maternice.

3. tt

Dochádza k uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici.

4. tt

Formujú sa začiatky centrálneho nervového systému.

5. tt

Srdcová činnosť je detegovateľná ultrazvukom. Začína sa vývoj tváre a následne aj končatín. Vzniká základ obličiek. V krvi väčšiny žien je detegovateľný "tehotenský" hCG hormón.

6.-8. tt

Prebieha vývoj končatín s tvorbou rúk, nôh, prstov a očných viečok.

9. t

Vonkajšie pohlavné orgány sa začínajú diferencovať.

10. tt

Končí embryonálne štádium vývoja. Od 11. tt sa vyvíjajúci jedinec nazýva plod.

10.-13. tt

Plod rýchlo rastie, obličky začínajú produkovať moč.

14.-17. tt

Vytvárajú sa vonkajšie pohlavné orgány, koordinované pohyby končatín, kosti tvrdnú, začína pohyb očí.

Okolo 14. tt

Identifikácia pohlavia budúceho dieťaťa.

16.-20. tt

Väčšina žien cíti prvé pohyby plodu.

18.–21. tt

Objavuje sa viditeľné obočie, ochlpenie na hlave, nastáva tvorba fetálnej maternice a vagíny.

22.–26. tt

Plod priberá, nechty na rukách sú prítomné.

27.-30. tt

Pľúca a mozog sú vyvinuté do takej miery, že plod by pravdepodobne prežil s intenzívnou starostlivosťou. Očné viečka sú otvorené, nechty na nohách viditeľné a plod vytvára tukové zásoby.

31.–35. tt

Zrenice reagujú na svetlo. Od 32. tt sa u plodu striedajú fázy spánku a bdelosti plodu, no stále prespí 90-95 % dňa.

36.-40. tt

Plod má pevné uchopenie, priberá cca 14 gramov (asi ½ unce) tuku denne.

36.-42. tt

Nastáva normálny fyziologický pôrod.

    

Najrizikovejšie týždne tehotenstva

Počas tehotenstva sa každá časť tela dieťaťa vytvára v určitom čase. Tieto obdobia možno považovať za najrizikovejšie týždne tehotenstva, kedy je telo zvlášť citlivé na poškodenie spôsobené niektorými liekmi, alkoholom alebo inými škodlivými vplyvmi. 

  

Prvé týždne tehotenstva sú “ všetko alebo nič”

Z pohľadu možného potratu a vzniku vývojových vád sú najviac kritické prvé týždne prvého trimestra. Je to fáza, kedy sa oplodnené vajíčko intenzívne delí, nastáva jeho prichytenie vo vnútri maternice, formovanie základných telových štruktúr a organogenéza (tvorba orgánov). Vystavenie sa škodlivým vplyvom, vrátane látok v strave, počas prvého trimestra má preto najväčšiu šancu spôsobiť veľké vrodené chyby5. 

 

Vytvorenie neurálne trubice

Kľúčovým míľnikom v prvých týždňoch tehotenstva je vytvorenie neurálnej trubice. Neurálna alebo nervová trubica je najskoršou vývojovou formou centrálnej nervovej sústavy, z ktorej sa počas tehotenstva vyvinie mozog a miecha dieťaťa. Jej sformovanie sa nazýva neurulácia a je to komplikovaný molekulárny proces. 

K vývoju neurálnej trubice dochádza počas 3. a 4. týždňa tehotenstva a končí jej uzavretím 28 dní od počatia. Predstavuje kriticky dôležité vývojové štádium zárodku, pretože chyby v tejto etape môžu viesť k vrodeným anomáliám, tzv. defektom neurálnej trubice. Tým sa označujú závažné vrodené chyby (malformácie mozgu a chrbtice), ktoré sa vyskytujú u 0,5 až 2 z 1000 tehotenstiev6. 

 

Prečo užívať folát v tehotenstve a kedy začať

Dnes vieme, že dôležitú úlohu pri vytváraní nervovej trubice zohráva kyselina listová (folát). Podľa výskumov až 70% vrodených vývojových vád by bolo možné predísť užívaním kyseliny listovej 7

Folát (vitamín B9) je základná mikroživina, ktorá je potrebná na replikáciu DNA a v celom spektre enzýmových reakcií. Počas tehotenstva pozitívne ovplyvňuje rast zárodočných tkanív a zdravý vývoj nervovej sústavy dieťaťa

Vzhľadom na veľmi vysoké nároky na kyselinu listovú v tehotenstve často nie je možné získať dostatok tohto vitamínu zo stravy a odporúča sa jeho užívanie formou doplnkov8

Kedy začať užívať kyselinu listovú? Pre dosiahnutie dostatočnej hladiny folátu v sére sú potrebné najmenej tri týždne suplementácie. Podľa súčasných odporúčaní by ženy v plodnom veku, ktoré plánujú otehotnieť, mali prijímať minimálne 400 ug/deň kyseliny listovej z doplnkov. Pre dosiahnutie správnej hladiny v čase otehotnenia je žiadúce začať s užívaním niekoľko týždňov pred otehotnením9

    

Kyselina listová, folát či L-metylfolát - poznáte rozdiel a čo užívať? 

Termín folát sa zvyčajne používa ako zastrešujúci názov pre skupinu chemicky príbuzných zlúčenín, založených na štruktúre kyseliny listovej. Folát alebo vitamín B9 je jeden z 13 základných vitamínov, ktoré naše telo nedokáže syntetizovať a musíme ho získavať buď zo stravy alebo doplnkov. V strave folát prirodzene nájdeme najmä v potravinách, ako je zelená listová zelenina, strukoviny, vaječný žĺtok, pečeň či citrusové plody10Naproti tomu kyselina listová je syntetickou formou vitamínu B9. Obohacujú sa ňou umelo niektoré potraviny alebo sa predáva formou farmaceutických vitamínov. 

Folát ani kyselina listová nie sú metabolicky aktívne. Aby sa v tele mohli zapojiť do príslušných bunkových procesov, musia sa najprv premeniť na svoju biologicky aktívnu formu. Jednou z nich je L-5-metyltetrahydrofolát alebo skrátene L-metylfolátKonverzia folátu či kyseliny listovej na svoju biologicky aktívnu formu je však u niektorých ľudí v dôsledku genetických mutácií znížená11. V reakcii na tieto výskumné dáta sme vo všetkých produktoch Proceive nahradili kyselinu listovú za jej biologicky dostupnejšiu formu L-metylfolát

   

Výpočet pôrodu

Tehotenstvo sa počíta od poslednej menštruácie. Približný dátum pôrodu vypočítate tak, že k prvému dňu poslednej menštruácie pripočítate 280 dní. Určiť termín pôrodu bez nutnosti manuálneho výpočtu umožňujú rôzne tehotenské kalkulačky, dostupné na mnohých weboch. Stačí len zadať požadované údaje a dozviete sa orientačný výsledok.

Termín pôrodu najpresnejšie určí gynekológ pomocou ultrazvukového vyšetrenia, pričom najspoľahlivejšie výsledky sa získajú v 11. až 13. týždni tehotenstva. Vek bábätka sa určí na základe merania CRL (CRL = crown-rump length), čo je vzdialenosť od temena hlavy po kostrč bábätka, udávaná v milimetroch. Meranie umožňuje nielen veľmi presne stanoviť termín pôrodu, ale aj potvrdiť vitalitu plodu.

  

Použité zdroje

1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22489-human-chorionic-gonadotropin
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559304/.
3. https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/ps20/porodni_asistence/web/pages/02_04_vyvoj_trimestry.html
4. https://helloclue.com/articles/pregnancy-birth-and-postpartum/what-is-the-difference-between-an-embryo-a-fetus-and-a-baby
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582659/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279093/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279093/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33115226/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279093/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/
11. https://www.europeanreview.org/article/30868