Počatie - fakty

Rozhodnutie, že sa pokúsite otehotnieť, je úžasné rozhodnutie pre vás a vášho partnera. Je však dôležité mať všetky fakty predtým, ako začnete svoju tehotenskú cestu. Každý mesiac hormonálne zmeny v tele ženy spôsobujú, že vaječníky uvoľnia jediné vajíčko. Toto vajíčko prechádza do vajíčkovodov, ktoré spájajú vaječníky s maternicou. Zároveň sa výstelka maternice zahusťuje. To ho má pripraviť na možnosť prijatia oplodneného vajíčka. Ak nedôjde k oplodneniu, maternicová výstelka sa rozpadne a vypadne cez vagínu. Toto je ženské obdobie- menštruácia. Obdobie sa skladá z výstelky maternice a malého množstva krvi. Ženy vo fertilnom veku majú menštruáciu približne každých 28 dní, aj keď dĺžka cyklu sa môže líšiť a bežná je dĺžka 24 až 35 dní. Ak má žena v čase uvoľnenia vajíčka nechránený pohlavný styk s mužom, spermie od jej partnera môžu oplodniť jej vajíčko, kým je vo vajíčkovode. Oplodnené vajíčko potom putuje do maternice a zakotví sa v jej výstelke, kde začne rásť.

AKO PRICHÁDZA K OPLODNENIU

Vajíčko môže byť oplodnené spermiou počas 12 až 24 hodín po uvoľnení z vaječníkov. Spermie môžu prežiť vo vajíčkovodoch až sedem dní, takže k oplodneniu môže dôjsť aj vtedy, ak spermie vstúpili do vajíčkovodov pred uvoľnením vajíčka. Počas počatia jediná spermia od muža prenikne do vajíčka ženy.

Spermie nesie gény otca, zatiaľ čo gény matky sú obsiahnuté vo vajíčku. Akonáhle je vajíčko oplodnené jednou spermiou, už do nej nemôžu vstúpiť žiadne ďalšie spermie. Oplodnené vajíčko, nazývané zygota, pokračuje v pohybe po vajcovodoch, až kým nedosiahne maternicu. Tu sa implantuje do výstelky maternice (asi 6-10 dní po ovulácii), kde začne rásť. Až osem týždňov po počatí sa implantovaná zygota nazýva embryo. Potom sa nazýva plod. Pre väčšinu žien je prvým znakom, že sú tehotné, vynechanie menštruácie. Niekoľko dní po tejto vynechanej menštruácii môže test moču potvrdiť tehotenstvo.

POKUS OTEHOTNIEŤ

Je dôležité, aby ženy v plodnom veku porozumeli svojmu mesačnému cyklu, aby pochopili, kedy ovaľujete. Hormonálne zmeny v tele ženy spôsobujú každý mesiac uvoľnenie vajíčka z vaječníkov.

Toto vajíčko putuje do vajcovodov, ktoré spájajú vaječníky s maternicou. Toto sa nazýva ovulácia. S najväčšou pravdepodobnosťou otehotniete, ak máte sex do jedného dňa od ovulácie. K ovulácii zvyčajne dochádza asi 14 dní po prvom dni vašej poslednej menštruácie. Vajíčko žije po uvoľnení asi 12-24 hodín a aby mohla otehotnieť, spermia musí vajíčko v tomto čase oplodniť. Spermia môže žiť až sedem dní vo vašom tele, čo znamená, že vajíčko je často oplodnené spermiami, ktoré vstúpili do tela predtým, ako sa vajíčko uvoľnilo. Mnohí odborníci odporúčajú párom, ktoré sa snažia otehotnieť, aby mali častý sex, každé dva až tri dni, a aby sa zamerali na zbavenie sa stresu z pokusov o bábätko. Veľa šťastia!