Vysvetlenie fragmentácie DNA

Termín „index fragmentácie DNA“ alebo DFI označuje percento spermií v konkrétnej vzorke spermy s fragmentovanou DNA. Fragmentácia DNA je samostatný test na analýzu spermy a pomáha identifikovať, či je v spermiách prítomné poškodenie DNA, ktoré môže byť príčinou neplodnosti. Vyšší index fragmentácie DNA znamená, že väčšie percento spermií obsahuje genetické poškodenie, ktoré môže viesť k mužskej subfertilite, zlyhaniu IVF a potratu.

Zatiaľ čo analýza spermií je stále najbežnejšie používaným testom, pokiaľ ide o mužskú neplodnosť, výskum ukázal, že výsledky analýzy spermií nie vždy úplne poukazujú na potenciál mužskej plodnosti.

V dôsledku toho sú potrebné iné spôsoby, ako určiť, či sú spermie optimálne alebo nie. Úspešný vývoj embrya si okrem iného vyžaduje nepoškodenú DNA z vajíčka aj spermie, a preto je dôležité vedieť, či sa v spermiách nenachádza poškodená DNA.

ČO SPÔSOBUJE FRAGMENTÁCIU DNA SPERMIÍ?

Fragmentácia DNA je niekedy spôsobená oxidačným stresom.

Oxidačný stres produkuje voľné radikály, ktoré napádajú molekulu DNA a spôsobujú zlomy v reťazcoch DNA. Poškodenie DNA spermií je často spojené s určitým životným štýlom alebo základnými zdravotnými problémami:

  • Fajčenie
  • Alkohol
  • Rekreačné drogy
  • Stres
  • Diéta
  • Environmentálne a profesionálne znečisťujúce látky
  • Pyrexia Zvýšená teplota semenníkov
  • Varikokéla (kŕčové žily na miešku)
  • Choroba alebo infekcia
  • Pokročilý chronologický vek
  • Infekcia

Expert na plodnosť, Dr. Phil Boyle, hovorí: „Pribúda vedeckých dôkazov na podporu testovania fragmentácie DNA u párov s neplodnosťou a opakovanými potratmi.

Je všeobecne známe, že hlavnou príčinou zvýšeného DFI je oxidačný stres spôsobený nadmerným množstvom voľných radikálov. Jedným jednoduchým spôsobom boja proti voľným radikálom je zvýšenie hladiny antioxidantov prostredníctvom stravy a doplnkov. Ďalšími dôležitými faktormi sú odvykanie od fajčenia, užívania drog a alkoholu. Pomôcť môže aj liečba infekcií, oprava varikokély a protizápalové lieky.“ Čo je teda možné urobiť na podporu mužov, ktorí vykazujú vyššiu než priemernú fragmentáciu DNA v spermiách?

SPRAVTE TO SPRÁVNE ROZHODNUTIE

Porozprávajte sa s odborníkom na plodnosť: Často vám môžu pomôcť zlepšiť kvalitu spermií prostredníctvom jednoduchých ambulantných zákrokov.

Prestaňte fajčiť: Tabak je toxický pre spermie.

Fajčenie viac ako 20 cigariet denne znižuje počet a pohyblivosť spermií. Fajčenie tiež produkuje voľné radikály, ktoré poškodzujú DNA spermií.

Obmedzte alkohol Rekreačné drogy: Konope ovplyvňuje schopnosť spermií nájsť vajíčko, nieto ho oplodniť!

Jedzte zdravo: Vyvážená strava má mnoho zdravotných výhod a spermie tiež potrebujú živiny. De-stres:

Stres produkuje voľné radikály, ktoré môžu obmedziť produkciu spermií a ovplyvniť kvalitu DNA spermií.

Zostaňte v pohode: Produkcia spermií je najlepšia pri nižšej teplote; tesná spodná bielizeň, kompresné šortky a dlhé sedenie alebo bicyklovanie môžu poškodiť vaše spermie.

Doplnky: užívanie doplnku prispôsobeného na počatie, ako je Proceive Max Men, môže pomôcť zvýšiť hladinu antioxidantov. Keďže mužské telo vytvára nové dávky spermií každých 72 dní, znamená to, že s jednoduchými zmenami životného štýlu a zavedením doplnku, ako je Proceive Max Men, by sa zlepšenie množstva a kvality DNA spermií mohlo prejaviť už o 3 mesiace.