Ako zistím, že som tehotná? Doma aj bez testu

Tehotenstvo - deväť mesiacov dramatických zmien, z ktorých niektoré možno vnímať už niekoľko dní po počatí. Je možné zistiť tehotenstvo v prvom týždni? Ako zistím, že som tehotná? Ktoré príznaky tehotenstva sú spoľahlivé a čím sa líšia od symptómov blížiacej sa menštruácie? V článku sa pozrieme na najtypickejšie príznaky tehotenstva. Prejdeme cestu od prvých náznakov, že sa niečo neobvyklé deje, cez vynechanú menštruáciu až po neskoré príznaky. Dozviete sa, ako a prečo telo reaguje na nový život, ktorý sa v ňom začína rozvíjať.

  

Obsah článku

    

Ako zistiť tehotenstvo bez testu 

Tehotenstvo je fascinujúcou transformačnou etapou v živote každej ženy. Je spojené s množstvom fyzických aj emočných zmien, ktoré súvisia s tým, že sa v ženskom tele zrodí a vyvíja nový život. 

Ak ste vo svojich plodných rokoch, váš organizmus sa každý mesiac v rámci menštruačného cyklu pripravuje na potenciálne tehotenstvo. Ak k otehotneniu nedôjde, nastáva menštruácia. Tá zabezpečí vylúčenie nepotrebnej sliznice maternice, ktorá sa pripravovala na oplodnené vajíčko. Vajíčko, ktoré neprišlo…

Ak k otehotneniu dôjde, ďalšie ovulácie už nie sú potrebné. Telo začne produkovať hormóny, ktoré zastavia ovuláciu. Vynechanie menštruácie je preto hlavným a najtypickejším príznakom tehotenstva. Inak povedané, nemôžete mať menštruáciu a byť súčasne tehotná.

žena, ktorej mešká menštruácia, drží menštruačný kalendár

Signálov, ktoré naznačujú začínajúce tehotenstvo, je však oveľa viac. Niektoré sa objavujú ešte pred vynechaním menštruácie a v čase, kedy sa tehotenstvo nedá dokázať žiadnym testom. 

Skoré príznaky tehotenstva sú veľmi individuálne. Môžete ich mať a nemusíte. Okrem toho bývajú aj neurčité, pretože sa dajú vysvetliť rôzne. Obvykle pripomínajú symptómy blížiacej sa menštruácie. Záleží teda len na vás, ako citlivo dokážete vnímať jemné zmeny vo svojom tele a nakoľko správne ich viete interpretovať. To sú dôvody, prečo niektoré ženy cítia tehotenstvo takmer od samého začiatku, kým iné si ho neuvedomujú aj niekoľko týždňov. Mnohé si skoré príznaky uvedomia až spätne, keď im vyjde pozitívny tehotenský test. Ako a kedy si tehotenský test urobiť, či aké typy testov sú dostupné na trhu, sa dočítate v samostatnom článku.

  

Kedy najskôr zistím, že som tehotná

Väčšina žien začne registrovať príznaky tehotenstva približne v 5. až 6. týždni tehotenstva. Dôvodom je najmä meškajúca menštruácia, čo ich prinúti zbystriť pozornosť a viac si všímať svoje telo.

Prvé príznaky tehotenstva však môžete pocítiť o niečo skôr, a to okolo 4. týždňa tehotenstva. Vtedy v tele začína stúpať koncentrácia “tehotenského” hCG hormónu (ľudský choriový gonadotropín). Jeho hladina je v tejto fáze síce stále príliš nízka na to, aby ju zachytil tehotenský test, no postačuje na vyvolanie prvých symptómov tehotenstva.  

 

Ako sa rátajú týždne v tehotenstve

Možno aj vám napadla otázka, ako zistiť tehotenstvo v prvom týždni. Bude to znieť zvláštne, ale prvom týždni tehotenstva ešte nie ste reálne tehotná. Dĺžka tehotenstva sa totiž z praktických dôvodov počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. To v praxi znamená, že:

  • 1. týždeň tehotenstva je vlastne prvý týždeň po poslednej menštruácii. Vtedy sa vo vašom tele v súvislosti s tehotenstvom nič nedeje, keďže ešte nedošlo k ovulácii ani oplodneniu.
  • v čase ovulácie, ktorá nastáva približne na 10. -14. deň od poslednej menštruácie, ste formálne v 2. týždni tehotenstva. Samozrejme za predpokladu, že skutočne otehotniete. Počas ovulácie sa z vaječníka uvoľní dozreté vajíčko, ktoré cez vajíčkovod putuje smerom k maternici. Najvyššia šanca otehotnieť je práve v čase ovulácie, približne na 13. až 14. deň od začiatku poslednej menštruácie.  
  • 3.  týždeň tehotenstva je obdobie, kedy ste už oficiálne tehotná. V tomto období dochádza k splynutiu vajíčka so spermiou, čím vzniká oplodnené vajíčko. To počas 4. týždňa pokračuje ďalej v ceste cez vajíčkovod do maternice, kde sa pripojí k jej stene. 

                                                                                                                                                                       

Ako zistím, že som tehotná pred menštruáciou

Podľa štatistík patria medzi najbežnejšie skoré príznaky tehotenstva nevoľnosť (postihuje okolo 80% žien, vracanie (35-40% žien), únava (okolo 77%) a bolesť alebo citlivosť prsníkov (76%). 

Každá žena je však iná a má svoju vlastnú skúsenosť. Poďme sa preto bližšie pozrieť na symptómy, ktoré môžete očakávať medzi ovuláciou a časom, kedy je možné spoľahlivo potvrdiť tehotenstvo. 

 

Zmeny na prsníkoch

Zmeny na prsníkoch sú typickou a neprehliadnuteľnou súčasťou tehotenstva. Prsia sa menia anatomicky aj fyziologicky. Systém mliekovodov sa rozširuje, rozvetvuje a predlžuje. Dôvodom sú hormonálne zmeny, ktorých úlohou je zabezpečiť všetko potrebné pre rast a vývoj plodu v maternici, pôrod a najmä dojčenie. Prsia tehotných žien sú vo všeobecnosti väčšie, ťažšie, plnšie a citlivejšie ako zvyčajne. Bradavky majú tendenciu stmavnúť a žily na prsiach sa stávajú výraznejšie. 

  

bolesť prsníkov

Citlivé a naliate prsia

Jedným z úplne prvých signálov tehotenstva sú citlivé prsia. Tento symptóm sa môže vyskytnúť už 1. týždeň po počatí. Neplatí to však univerzálne. Kým niektoré ženy môžu pociťujú len miernu citlivosť prsníkov, iné zažívajú výrazné nepohodlie až bolesť. Tieto prejavy sa môžu líšiť nielen medzi rôznymi ženami, ale aj od tehotenstva k tehotenstvu. 

Dobrou správou je, že citlivosť prsníkov býva najvýraznejšia v prvom trimestri a s postupom času má tendenciu sa zmierniť. Niekedy však pretrváva počas celého tehotenstva. 

 

Výrazné modré žily

Všimli ste si výraznejšie modré žily na prsníkoch? Aj to môže byť jedným z príznakov tehotenstva! 

Počas tehotenstva sa objem krvi v cievach zvýši približne o 30-50%. Cieľom je zabezpečiť dostatočný prísun živín a kyslíka rýchlo sa vyvíjajúcemu plodu a súčasne udržať zdravie a vitalitu budúcej mamičky. Väčší objem krvi je tiež nevyhnutný na podporu pôrodného procesu a následného dojčenia.

Vďaka zvýšenému prietoku krvi sú žily pod kožou ľahšie viditeľné. To možno pozorovať najmä na prsníkoch, ktoré majú bohaté cievne zásobenie a kde je koža svetlejšia a tenšia. Modrasté alebo fialové žilky sa začínajú objavovať už v prvom trimestri a s postupujúcim tehotenstvom sa stávajú výraznejšími. 

 

Špinenie alebo slabé krvácanie pred menštruáciou

Zaznamenali ste atypické ľahké krvácanie približne v čase očakávanej menštruácie alebo pár dní pred ňou? Aj keď vaginálne krvácanie v tehotenstve nesignalizuje nič dobré, toto hnedé alebo ružovkasté špinenie pred menštruáciou je výnimkou. Ide o takzvané implantačné krvácanie a býva ďalším z veľmi skorých príznakov tehotenstva.

 

Prečo dochádza k implantačnému špineniu

Približne 6-10 dní po ovulácii dochádza k implantácii (pripojeniu) oplodneného vajíčka k vnútornej výstelke maternice. Tento proces uhniezdenia vajíčka môže narušiť niektoré krvné cievy, výsledkom čoho je ľahké krvácanie. 

Nemusíte mať však obavy. Implantačné špinenie je celkom normálny jav a obvykle nevyžaduje lekársku starostlivosť. Podľa niektorých zdrojov zažíva implantačné krvácanie až tretina tehotných žien.

 

Ako odlíšiť implantačné krvácanie od menštruácie

Napriek svojmu názvu je implantačné krvácanie skôr špinenie než súvislé krvácanie. Spozorujete ho najčastejšie len na toaletnom papieri ako občasný ružovkastý alebo hnedastý výtok

Dôležitým znakom je, že implantačné špinenie trvá len niekoľko hodín, maximálne 3 dni. Na rozdiel od menštruácie by sa intenzita implantačného krvácania nemala stupňovať. Ďalšie príznaky implantácie môžu zahŕňať:

  • mierne napätie v oblasti brucha až kŕče
  • bolesti v spodnej časti chrbta
  • bolesť a citlivosť prsníkov

Keďže implantačné krvácanie nastáva približne v čase ďalšej menštruácie a sprievodné symptómy pripomínajú predmenštruačný symptóm, mnohé ženy si to spájajú skôr s blížiacou sa menštruáciou než začínajúcim tehotenstvom.

   

Ranná nevoľnosť

Azda najznámejším príznakom tehotenstva je ranná nevoľnosť, ktorá postihuje 50-90% tehotných žien. Mimochodom, nenechajte sa zmiasť pomenovaním. Aj keď sa nazýva "ranná nevoľnosť", v skutočnosti sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas dňa alebo v noci. Môže, no nemusí byť sprevádzaná vracaním.

Nevoľnosti začínajú zvyčajne medzi 4.-9. týždňom, pričom u väčšiny žien príznaky vymiznú medzi 12.-16. týždňom tehotenstva. Malé percento žien zažíva tento diskomfort až do 20. týždňa tehotenstva, výnimočne až do pôrodu.

Príčina nevoľnosti počas tehotenstva nie je celkom jasná, no pravdepodobne za ňu môžu tehotenské hormóny. Zaujímavosťou je, že ranná nevoľnosť je bežnejšia v západných krajinách a mestskom obyvateľstve. Medzi Afričanmi, domorodými Američanmi, Inuitmi a väčšinou ázijských populácií sa vyskytuje len zriedkavo.

 

žena na gauči, trpiaca únavou v skorom štádiu tehotenstva 

Únava

Máte chuť si počas dňa zdriemnuť, hoci ste to predtým nikdy nerobili? Nevysvetliteľná únava tiež patrí medzi časté prvé príznaky tehotenstva. Príčinou sú hormonálne a metabolické zmeny, ktoré súvisia s tehotenstvom. 

Únavu v rôznom rozsahu a intenzite zažíva až 90% tehotných žien. Niektoré ženy najväčšia únava potrápi v prvom trimestri, u iných narastá postupne počas celého tehotenstva. 

K únave na začiatku tehotenstva prispieva prudký nárast hladiny hormónu progesterón. V druhom trimestri sa zvykne stav zlepšiť a možno budete plná energie. V posledných týždňoch tehotenstva sa únava zvykne vrátiť. V tejto fáze tehotenstva už dieťa značne vyrástlo, čo predstavuje pre telo veľkú záťaž. K vyčerpaniu prispieva aj nekvalitný spánok, keďže s väčším bruškom je ťažké nájsť si pohodlnú odpočinkovú polohu. 

 

Častejšie močenie

Počas tehotenstva mnohé ženy zažívajú zvýšenú potrebu močenia, ktorá obvykle začína medzi 6. až 8. týždňom od počatia. Tento jav je opäť spojený s pôsobením tehotenských hormónov a má svoje vysvetlenie.

V tehotenstve sa objem krvi v tele zvyšuje, čo znamená, že vaše obličky spracúvajú tekutinu navyše. Tá končí v močovom mechúre, ktorý si môže nečakane požiadať o vyprázdnenie aj uprostred noci. Je to však úplne normálna súčasť procesu prípravy vášho tela na podporu rastúceho plodu.

 

Nespavosť, problémy so spánkom

V tehotenstve prechádza telo mnohými zmenami, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu spánku. Nespavosť v tehotenstve môže mať rôzne príčiny a prejavy. Problémy so spánkom sú tak ďalším kúskom skladačky, ako zistiť, že ste tehotná. 

Nespavosť na začiatku tehotenstva súvisí predovšetkým s rýchlymi zmenami hladín reprodukčných hormónov. V prvom trimestri sú najčastejšími príčinami zlého spánku a častého budenia  nevoľnosť/vracanie, časté močenie a bolesti chrbta. Tieto faktory prispievajú k celkovej únave, kvôli ktorej si ženy potrebujú počas dňa zdriemnuť.

 

Problémy s trávením - nafukovanie, zápcha, bolesti a kŕče v bruchu

Tráviaci diskomfort je veľmi častým, no bohužiaľ aj neurčitým príznakom tehotenstva. Predsa len, bolesti brucha si možno vysvetliť rôzne. Hlavným vinníkom je steroidný hormón progesterón, ktorý je kľúčový pre udržanie tehotenstva. Okrem iných dôležitých funkcií pomáha relaxovať (uvoľňovať) svalstvo maternice, aby sa prispôsobovala rastúcemu plodu a nedošlo k potratu. 

Progesterón však pôsobí relaxačne nielen na maternicu, ale aj na svaly tráviacej sústavy. To môže mať za následok spomalené trávenie, nafukovanie, kŕče či zápchu. Keďže tieto symptómy sa bežne objavujú aj pred menštruáciou, väčšina žien si ich s tehotenstvom v prvej chvíli nespája.

 

Zvýšená citlivosť na pachy a vône

Prestala vám chutiť káva, prekáža pach vyprážaných jedál, nevyhovuje viac vôňa obľúbenej voňavky či dokonca telesný pach partnera? Jednoducho, pozorujete zmeny vo vnímaní pachov a vôní? Toto je jedna z nevyriešených záhad, ktoré sa dejú s telom tehotných žien. Výskumy totiž ukazujú, že v tehotenstve nedochádza k žiadnym fyzickým zmenám, ktoré by vysvetľovali zmenený čuch v tehotenstve. 

Hyperosmia, teda zvýšená alebo nadmerná citlivosť čuchu, je však veľmi častá a stretávajú sa s ňou až dve tretiny tehotných žien. Býva rovnako jedným z prvých príznakov tehotenstva

 

skore tehotenstvo - precitlivelost na pachy 

Prečo nám veci začnú zapáchať, keď sme tehotné? 

Jedna z hypotéz tvrdí, že je to spôsob, ako ochrániť vyvíjajúce sa embryo pred poškodením. S touto myšlienkou prišiel ešte v roku 1922 Gabriel Steiner. Hypotéza dáva zmysel v prípade vecí ako je alkohol, cigarety, káva či kozmetika. Internet je však plný bizarných príbehov, kedy tehotným vonia benzín či rôzne chemikálie, a tu už táto teória veľmi neobstojí. Precitlivenosť na pachy u tehotných navyše spúšťa nevoľnosť až vracanie, čo len ťažko možno považovať za zdraviu prospešné pre vyvíjajúce sa dieťa.

Hoci je vnímanie vôní a pachov vysoko individuálne, tu je niekoľko príkladov, ktoré veci tehotným ženám v počiatku tehotenstva najčastejšie vadia: 

  • potraviny s prenikavou vôňou - cibuľa, cesnak, rôzne korenia
  • vôňa čerstvo pokosenej trávy
  • vôňa kávy a vyprážaných jedál
  • pach odpadkov
  • parfumy a bežná kozmetika
  • aviváž, čistiace prostriedky
  • telesný pach partnera
  • pach domácich miláčikov

 

Ako zistím, že som tehotná podľa nezvyčajných chutí

Odhaduje sa, že 50 – 90% žien pociťuje počas tehotenstva túžbu po určitých potravinách. Tento fenomén možno poznáte pod označením “tehotenské chute”. Najčastejšie sa objavujú v prvom a druhom trimestri a môžu mať rôznu podobu, napríklad:

  • chuť na potraviny, ktoré za bežných okolností nemáte radi a/alebo ste nikdy nejedli
  • chuť na veci, ktoré sa za potraviny bežne nepovažujú
  • neznášanlivosť obľúbených potravín
  • chuť konzumovať potraviny v neobvyklých kombináciách (napr. uhorky so zmrzlinou)

 

Tehotenské chute nemusia byť len neškodné

Hoci sú zvláštne chute tehuliek častým námetom vtipov, je potrebné si uvedomiť, že nie všetky sú celkom neškodné. Niektoré ženy totiž pociťujú chuť konzumovať nepoživateľné a potenciálne zdraviu škodlivé veci, ako je prach, špina, pôda, omietka, krieda, mydlo či piesok. 

Problémom môže byť aj nadmerná konzumácia potravín s nízkou alebo žiadnou nutričnou hodnotou, ako sú sladkosti, vysokokalorické jedlá (napr. pizza, hranolky) či slané chuťovky (napr. chrumky, čipsy). To môže mať množstvo negatívnych dôsledkov, ako je zvýšené riziko vzniku tehotenskej cukrovky, vysokého krvného tlaku, obezity u matky aj vyvíjajúceho sa plodu či nedostatku dôležitých živín, ako sú vitamíny a minerály.

 

Bláznivé tehotenské chute - zoznam

Máte pocit, že sa vaše chute zmenili? Tu je niekoľko inšpirácií, po akých potravinách tehuľky často túžia: 

  • sladké alebo slané potraviny (čokoláda, čipsy)
  • studené veci (ľad, zmrzlina, chladené nápoje)
  • kyslé pochúťky (nakladané uhorky, kyslá kapusta, citróny, citrónová šťava)
  • pikantné záležitosti (omáčky, koreniny)
  • bublinkové nápoje (sőda, perlivé limonády)
  • vysokokalorické mliečne, slané potraviny (syry, smotana) 
  • rýchle občerstvenie (napr. čínske, mexické, indické)
  • živočíšne bielkoviny (napr. steak, kuracie mäso)
  • túžba po určitých druhoch ovocia a zeleniny (v neobvyklých množstvách, v akých ste ich predtým nejedli)
  • rôzne netradičné kombinácie vyššie uvedených potravín

 

Náladovosť

Mnoho tehotných žien zažíva v prvom semestri náhle zmeny nálady. K týmto emočným turbulenciám prispievajú tehotenské hormóny estrogén a progesterón, ktorých hladiny sa v počiatku tehotenstva rapídne zvyšujú. Výkyvy nálad sú tak v kontexte s ďalšími symptómami ďalším spôsobom, ako zistiť tehotenstvo bez testu. Náladovosť môže mať rôzne podoby a prejavy, napríklad:

  • výkyvy nálady - náhle a nevysvetliteľné zmeny nálady;
  • podráždenosť - môže sa stať, že vás budú frustrovať a nahnevajú aj drobnosti;
  • plačlivosť - záchvaty smútku a plač sa môžu vyskytnúť bez zjavného spúšťača;
  • extrémne nálady - môžete sa pohybovať medzi extrémnym šťastím a chvíľami hlbokého smútku alebo úzkosti;
  • precitlivenosť - môžete reagovať intenzívnejšie na komentáre alebo situácie, ktoré by v inom období nemuseli vyvolať také silné emocionálne reakcie.

 

Zvýšená bazálna teplota

Bazálna telesná teplota je najnižšia telesná teplota, keď ste v pokoji. Zvyčajne sa meria po niekoľkých hodinách spánku. Akonáhle ste hore, vaša teplota sa mierne zvýši. Bazálna teplota sa zvyšuje aj v tehotenstve.

 

Ako zistím, že som tehotná podľa bazálnej teploty

Zažívate pred menštruáciou pocity tepla a viac sa potíte? Príčinou je zvýšenie bazálnej teploty, ktoré je jedným z mechanizmov prípravy na tehotenstvo

Bazálna teplota sa v priebehu menštruačného cyklu mení, pričom v čase ovulácie stúpa o 0,5 až 1°C. Toto zvýšenie pretrváva až do začiatku menštruácie, kedy opäť klesne na základnú hodnotu. Ak otehotniete, bazálna teplota zostáva zvýšená

Zvýšenie bazálnej teploty, ktoré pretrváva v čase očakávanej menštruácie a najmä počas ďalších dní a týždňov, možno teda považovať za príznak tehotenstva. 

 

Ako správne merať bazálnu teplotu

Meranie bazálnej teploty je jednoduchá a prístupná metóda. Je však dôležité poznamenať, že nie je stopercentne spoľahlivá a nie je vhodná pre všetky ženy. Dôvody sú minimálne tri:

  • pre vyvodenie akýchkoľvek záverov je nutné dlhodobé sledovanie bazálnej teploty (týždne a mesiace). Tento prístup je teda použiteľný len v prípade, že si meriate teplotu už nejaký čas.
  • zvýšenie teploty môžu vyvolať aj iné faktory ako tehotenstvo. Príkladom sú infekcie, stres, alkohol, nedostatok spánku a iné hormonálne zmeny. 
  • nie všetky ženy majú počas tehotenstva zvýšenú bazálnu teplotu. Jednoducho, každá žena je iná a jej cesta k materstvu odlišná.

 

Pre získanie hodnoverných údajov je potrebné merať bazálnu teplotu správnym spôsobom. Tu sú základné pravidlá: 

  • na meranie potrebujete teplomer s dostatočnou presnosťou (na dve desatinné miesta). Merania uskutočňujte vždy len s týmto konkrétnym teplomerom.
  • bazálna teplota sa meria v telesných dutinách, napr. v ústach pod jazykom, v konečníku alebo v pošve. Vyberte si len jedno miesto, kde budete teplotu merať.
  • teplotu merajte hneď ráno po zobudení (nevstávajte z postele), ideálne v rovnakom čase a po dostatočne dlhom odpočinku (aspoň 6 hodín spánku).
  • namerané hodnoty si dôsledne zaznamenávajte a záznamy si veďte dlhodobo. 

 

Ako zistím, že som tehotná - zhrnutie v bodoch

 

Veľmi skoré príznaky tehotenstva

  • citlivé prsia
  • únava
  • potreba zdriemnuť si cez deň
  • náladovosť, výkyvy nálad
  • bolesti brucha, kŕče, nadúvanie 
  • ružovkasté špinenie alebo slabé krvácanie pred menštruáciou
  • náhly odpor k niektorým potravinám 
  • precitlivenosť na pachy
  • nevoľnosť a/alebo vracanie

 

Neskoršie príznaky tehotenstva

  • meškajúca menštruácia
  • častejšie močenie
  • vaginálny výtok
  • citlivé, zväčšené, naliate prsia
  • výrazné modré žily na prsiach
  • tráviaci diskomfort (nafukovanie, hnačka alebo zápcha) 
  • nezvyčajné chute
  • upchatý nos

 

Čo iné to môže byť, ak nie tehotenstvo?

   

Iné príčiny meškania menštruácie

Hoci najčastejšou príčinou vynechania menštruácie je tehotenstvo, menštruačný cyklus môžu ovplyvniť aj iné faktory, napríklad:

  • nadmerný prírastok na váhe alebo naopak rýchla strata hmotnosti
  • stres, únava, vyčerpanie
  • hormonálna nerovnováha
  • užívanie niektorých liekov (antidepresíva, antipsychotiká, lieky na liečbu epilepsie)
  • zmeny v užívaní antikoncepcie
  • rôzne choroby

 

Iné príčiny rannej nevoľnosti

Okrem tehotenstva môžu za nevoľnosť, vracanie či ťažobu na žalúdku aj tieto príčiny:

  • nesprávne diétne návyky - konzumácia niektorých potravín pred spaním, najmä ťažko stráviteľných, mastných a korenených jedál;
  • vírusové infekcie - nevoľnosť a zvracanie vyvolávajú aj niektoré vírusové infekcie, ako je chrípka alebo gastroenteritída (žalúdočná chrípka);
  • otrava jedlom - konzumácia kontaminovaných alebo pokazených potravín sa obvykle prejavuje nevoľnosťou a vracaním. Ďalšími bežnými symptómami sú horúčka, bolesti brucha a tráviace problémy. Ak máte podozrenie na otravu jedlom, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. 
  • lieky - existuje mnoho liekov, ktorých potenciálnym vedľajším účinkom je nevoľnosť a vracanie. Príkladmi sú najmä antidepresíva, niektoré antibiotiká, lieky používané na liečbu rakoviny, opioidné lieky proti bolesti či niektoré výživové doplnky (napr. s obsahom železa).
  • migrény - je známe, že migrénové bolesti hlavy spôsobujú nevoľnosť, často označovanú ako „nevoľnosť spojená s migrénou“.Tá sa môže vyskytnúť ráno alebo kedykoľvek počas dňa.
  • psychologické faktory - úzkosť, stres a depresia sa môžu prejavovať aj na fyzickej úrovni formou nevoľnosti a zvracania.
  • ochorenia - rôzne zdravotné stavy, ako sú poruchy štítnej žľazy, cukrovka a ochorenie obličiek, ktoré môžu viesť k nevoľnostiam ako symptómu.

 

Iné príčiny únavy

Únavu, ospalosť a fyzické vyčerpanie môže spôsobovať:  

  • nedostatok spánku
  • nesprávna výživa
  • blížiaca sa menštruácia
  • psychický stres, depresia a iné duševné problémy
  • náročná práca (manuálna alebo mentálna)
  • vírusové alebo bakteriálne ochorenia (bežné prechladnutie, chrípka a iné)
  • anémia, alergie a rôzne ochorenia

 

Iné príčiny citlivých prsníkov a zmien na prsníkoch

  • hormonálna nerovnováha
  • zmena hormonálnej antikoncepcie
  • blížiaca sa menštruácia - prsia začínajú byť citlivé a bolia tri až päť dní pred začiatkom menštruácie a prestanú bolieť po jej začiatku.
  • nevhodná podprsenka
  • infekcia (sprievodnými prejavmi býva aj začervenanie a opuch)
  • cysta na prsníku a rôzne ochorenia prsníkov

   

šťastný mladý pár sa objíma po vykonaní tehotenského testu doma

Kedy urobiť tehotenský test

Tehotenský test je najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či ste tehotná. Bežne dostupné tehotenské testy určujú prítomnosť tehotenského hormónu hCG v moči. 

Niektoré dokážu odhaliť tehotenstvo už päť dní pred očakávanou menštruáciou. Takéto včasné testy sú však menej spoľahlivé a ani negatívny výsledok nemusí vylučovať tehotenstvo. Koncentrácia hCG hormónu v ranných štádiách tehotenstva stúpa veľmi rýchlo, a preto môže byť test jeden deň negatívny a nasledujúci deň už pozitívny.

Pre definitívne potvrdenie tehotenstva je potrebné vyšetrenie u gynekológa, ktorý na základe krvného testu zistí prítomnosť a presnú hladinu hCG hormónu v krvi.



Použité zdroje

https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/early-signs-of-pregnancy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513256/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32816256/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324319#first-trimester
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/signs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546686/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6995862/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24028734