5 spôsobov, ako zlepšiť kvalitu spermií

Produkcia spermií závisí od kvalitných živín. Odborník na výživu Gaye Godkin odhaľuje antinutričné látky, ktorým sa muži musia vyhýbať, keď sa snažia s partnerkou o dieťa.

Úloha muža pri počatí je niekedy podceňovaná, ale veľmi dôležitá, na splodenie dieťaťa sú potrební dvaja. Nové spermie sa v tele vytvárajú približne každých 74 dní, to sú len 3 mesiace! Produkcia spermií závisí od množstva rôznych faktorov, od zaistenia konzumácie živín, ktoré podporujú produkciu spermií (a zároveň vyhýbanie sa anti-nutrientom) a osvojenie si pozitívneho životného štýlu, čo sú niektoré z najúčinnejších spôsobov, ako ovplyvniť kvalitu spermií.

Odborník na výživu Gaye Godkin sa zaoberá zmenami stravovania a životného štýlu, ktoré môžu budúci oteckovia urobiť, aby pomohli zlepšiť kvalitu spermií a zvýšili šance na zdravé počatie.

ALKOHOL

Pravdepodobne najväčšou konzumovanou antiživinou je alkohol – škodí zdraviu spermií.

Alkohol spôsobuje bunkové poškodenie tela a zvyšuje oxidáciu a produkciu voľných radikálov. Mužské spermie sú ovplyvnené najmä množstvom vypitého alkoholu. Alkohol sa v krvi rýchlo premieňa na glukózu a nadbytok cirkulujúcej glukózy môže poškodiť spermie a spôsobiť priberanie na váhe. Okrem toho alkohol ničí životne dôležitý vitamín B nazývaný folát v tele, tento vitamín je nevyhnutný pre zdravú replikáciu DNA v spermiách. Muži, ktorí sa snažia o splodenie dieťaťa, by mali znížiť príjem alkoholu.

VÁHA

Nadváha znižuje vaše šance na počatie natoľko, že niektoré kliniky pre plodnosť nebudú liečiť páry s nadváhou.

Pred začatím liečby sa im odporúča schudnúť. Vnútorný - viscerálny brušný tuk je uložený okolo vaječníkov, maternice a mužských reprodukčných oblastí. Tieto tukové bunky narúšajú fungovanie pohlavných žliaz a narúšajú hormonálnu harmóniu. Ak chcete znížiť tuk na bruchu, znížte spracované sacharidy a snažte sa vylúčiť všetky cukry a potraviny obsahujúce spracované tuky.

STRES A ADRENALÍN

Pri strese telo produkuje väčšie množstvo adrenalínu – stresového hormónu vylučovaného nadobličkami.

Dlhodobé vystavenie adrenalínu neprispieva k počatiu. Žiaľ, prebytok adrenalínu vypne všetky nepodstatné životné procesy (ako je splodenie dieťaťa) a môže brániť počatiu. Kofeín zvyšuje produkciu adrenalínu, takže ak je to možné, odporúča sa obmedziť alebo sa mu vyhnúť pri pokuse o otehotnenie. A čo viac, vaše nadobličky môžu vyhorieť z nadmerného stresu, poskytnite im dodatočnú podporu denným užívaním vitamínu C a potravín alebo doplnkov s vysokým obsahom horčíka.

TRANS-TUKY

Mužské a ženské hormóny sa skladajú z tukov.

Tuky sú nesmierne dôležité suroviny, ktoré sú súčasťou spermií a všetkých pohlavných hormónov. Bunkové membrány sú vyrobené z rôznych tukov  konzumované v strave. Strava s vysokým obsahom spracovaných tukov známych ako trans-tuky narúša jemnú signalizáciu, ktorá sa vyskytuje na týchto membránach. Ide o umelé tuky vyrobené z margarínu alebo prehrievajúce sa poly-nenasýtené tuky. Snažte sa vylúčiť šišky, biely chlieb, pizzu, hranolky, vyprážané jedlá, pečivo, sušienky a koláče, pokiaľ nie sú vyrobené z masla.

CUKOR

 Cukor je všadeprítomný – nájdete ho prakticky vo všetkých polotovaroch a je naozaj ťažké ho úplne vylúčiť zo stravy.

Semeno obsahuje veľké množstvo fruktózy. Fruktóza dáva spermiám životne dôležité palivo, aby mohli plávať. V nadbytku však spôsobuje poškodenie bunkových membrán. Snažte sa znížiť dennú spotrebu cukru. Je dobré zamerať sa na odstránenie šumivých nápojov, koláčov, sušienok a tyčiniek. Pridajte do jedálnička 2 kusy ovocia denne, pretože obsahuje potrebné živiny.

PRODUKCIA SPERMIÍ

Dobrou správou je, že nové spermie sa v tele generujú približne každých 74 dní, čo sú len 3 mesiace.

Takže netrvá dlho, kým zmeny stravovania a životného štýlu ovplyvnia kvalitu a množstvo spermií.